- Właśnie dlatego w zeszłym roku pomyślałam, że muszę mieć coś takiego, czego nie ma nikt na targu. Spróbowałam robić koszyczki z papryki, czosnku i cebuli, ozdobione kwiatami z liśćmi klonu, jarzębiną i suszkami.
Spodobały się klientom, więc teraz też je robię, ale w tym roku lepiej idą warkocze, z których można czosnek wyjąć, a reszta nadal będzie zdobić kuchnię - dodała Regina Gąsior.
Koszyczki, które mogą stać 2 lata, właścicielka wyceniła w tym roku na 15 zł, czyli o 5 zł drożej, bo wymagają bardzo dużo pracy. Natomiast warkocze kosztują 20 zł.
- Samymi warzywami, choć ekologiczne, nie zarobiłabym na chleb - kontynuowała właścicielka.
- Dlatego mam też rozmaite przetwory - soki, dżemy, powidła i ogórki.
A oto kilka przykładów cen tych przetworów: słoik ogórków kosztuje 5 zł i tyle samo zapłacimy za maliny we własnym sosie. Soki z wiśni, dzikiej róży i aronii (ta ostatnia bez cukru) właścicielka wyceniła na 5-6 zł zależnie od wielkości słoika.
Ćwikła z chrzanem i żurawiną zamiast octu kosztuje 6 zł (są zamówienia!), podobnie papryka z ogórkami i kabaczkami w słodkiej zalewie. Ofertę uzupełniają świeże warzywa: pomidory rubin ze szklarni i brukselka po 4 zł, rzodkiewka po 1,50 zł, ogórki po 5 zł, szpinak i sałata masłowa po 2,50 zł, rzepa po 3 zł.
Ekologicznymi warzywami handluje też sąsiadka, Teresa Hocyk, u której można kupić także przetwory. Słoik szczawiu kosztuje 5-6 zł, tarty chrzan - 3 zł, dżemy i powidła - 5-6 zł. Tylko tu jest rzeżucha, rukola, lubczyk i suszony cząber do ciężkostrawnych dań po złotówce, szczypior z dymki z cebulą po 1,50 zł, winogrona po 4 zł i botwinka po 2,50 złotego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?