- Rzeżucha ma bardzo dużo witamin - powiedziała Teresa Hocyk, oferująca ekologicznie uprawiane warzywa, czyli bez chemii.
- Najlepiej posypać nią chlebek z masełkiem, bo do sałatki szkoda rzeżuchy. Natomiast szpinak zawiera przede wszystkim żelazo, ale ma też magnez, wapń i witaminę C, jak wszystkie zielone warzywa. No i polecany jest głównie przy anemii. Klienci są zaskoczeni, że już jest świeży szpinak, który wyrósł w ogrzewanej szklarni, podobnie jak inne nowalijki, oprócz szczypiorku.
Pęczek szpinaku kosztował 5 zł, szczawiu - 2,80 zł, rzeżuchy - 1 zł, rzodkiewek - 2 i 2,50 zł, szczypiorku, kopru i natki pietruszki - 1,50 złotego. Sałata masłowa ceniona była na 3,50 zł.
Bukszpan, bazie i jałowiec można było dostać za złotówkę, a owies w żółtych pojemnikach - za 4 lub 5 zł, zależnie od wielkości. Porcja owsa do wysiania kosztowała złotówkę, a to już ostatni moment, by wykiełkował na święta.
Właścicielka oferowała też mnóstwo przetworów z owoców i warzyw pochodzących z działki. I tak przykładowo pikle kosztowały 8 zł, szczaw w słoiku i powidła ze śliwek lub czarnej porzeczki - 5 zł, a z pigwy - 6 zł, papryka z chili lub słodka - 10 zł.
Był też chrzan po 3,50 i 6 zł oraz ćwikła z chrzanem po 5 zł. Tuż obok ekologicznie uprawianymi warzywami handlowała Regina Gąsior, która miała rzeżuchę w doniczce po 1,50 zł, szczaw i rzodkiewkę po 2 zł, sałatę lodową po 3,50 zł, a masłową po 3 zł, suszone śliwki węgierki po 15 zł, orzechy włoskie i laskowe po 10 zł, fasolę po 6 i 14 zł i jajka od własnych kur (stąd obornik) po 50 gr. Stragan zasypany był też szczypiorkiem po 1,50 zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?