Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta z pomarańczami was zachwyci. Przepis mistrzyni włoskiej kuchni, Cristiny Catese. Jak zrobić tartę pastiera napoletana?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tarta zawdzięcza swój wyjątkowy aromat dodatkowi wody z kwiatów pomarańczy.
Tarta zawdzięcza swój wyjątkowy aromat dodatkowi wody z kwiatów pomarańczy. fot. Artur Rogalski
Krucha tarta pastiera napoletana to tradycyjny włoski wypiek, pachnący pomarańczami. Mamy dla ciebie przepis na ten wyjątkowy smakołyk od Cristiny Catese, szefowej kuchni, autorki książki „Italia. Amore mio 120 przepisów prawdziwej kuchni włoskiej”. Sprawdź i przygotuj sobie tartę rodem ze słonecznych Włoch.

W skrócie

Nie tylko ciasta. Włoskie przepisy Cristiny Catese

Rodowita rzymianka, Cristina Catese to znana, mieszkająca już od ponad 20 lat w Polsce, szefowa kuchni, prezenterka kulinarnych programów telewizyjnych oraz organizatorka warsztatów i szkoleń. Swoimi przepisami na dania kuchni włoskiej dzieli się także w mediach społecznościowych.

Niedawno opublikowana została jej pierwsza kulinarna książka - „Italia. Amore mio 120 przepisów prawdziwej kuchni włoskiej”.

- Myślę, że urodziłam się jako kucharka, z podniebieniem gotowym na eksperymenty. Już jako dziecko uwielbiałam nietypowe smaki - najmniej słodkie - jak na młodą, niedoświadczoną osobę: rabarbar, karczochy, szpinak, cykorię, gorzką czekoladę, lukrecję itp.(...) Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że moja kuchnia to połączenie tradycji i innowacji, comfort food i zdrowego jedzenia. Jedną nogą tkwię w przeszłości, drugą nieustannie badam przyszłość. Prostota to słowo klucz, jeżeli chodzi o moją kuchnię. Uwielbiam warzywa, sałatki, świeże zioła, które zawsze znajdują się na moim parapecie, ryby, owoce morza, mięso, dziczyznę - pisze Cristina Catese we wstępie do swojej książki.

Tradycyjna włoska tarta

Jednym z polecanych przez Cristinę Catese przysmaków jest pastiera napoletana, czyli znana neapolitańska tarta spożywana m.in. w okresie Wielkanocy. Przygotowuje się ją z tradycyjnie z gotowanej pszenicy, jajek, sera ricotta i aromatyzowanej wodą z kwiatów pomarańczy. Jest bardzo krucha i aromatyczna, najlepiej smakuje po kilku dniach.

Istnieje kilka wariantów tej tarty. Można zrobić ją m.in. na słono z nadzieniem z salami i serów. Znane są także przepisy z użyciem ciasta francuskiego lub z dodatkiem kremu custard.

Mamy dla Ciebie przepis od Cristiny Catese na ten wyjątkowy przysmak. Królowa włoskiej kuchni proponuje przygotować ciasto na smalcu, a do kremu dodać kandyzowanej pomarańczy, cedru i wody z kwiatów pomarańczy.

Przepis Cristiny Catese na tradycyjną tartę neaoplitańską - pastiera napoletana

(przygotowanie: 30 minut, odpoczynek: 60 minut, pieczenie: 80 minut)

Krucha tarta pachnąca pomarańczami. Tradycyjna pastiera napoletana z przepisu Cristiny Catese.
Krucha tarta pachnąca pomarańczami. Tradycyjna pastiera napoletana z przepisu Cristiny Catese. materiały wydawnictwa Słowne /fot. Artur Rogalski

Składniki:

  • 320 g mąki

  • 180 g zimnego smalcu

  • 130 g cukru

  • 3 żółtka

    pszenica:

  • 250 g mleka

  • 350 g ziarna pszenicy

  • 30 g smalcu

  • skórka z 1 cytryny

    krem:

  • 400 g ricotty

  • 350 g cukru

  • 3 jajka M

  • 50 g kandyzowanego cedru (można kupić w dużych sklepach spożywczych lub internetowych)

  • 50 g kandyzowanej pomarańczy

  • 15 g wody z kwiatów pomarańczy

  • szczypta cynamonu

  • 1 laska wanilii
    dodatkowo :

  • smalec

  • mąka do formy

Jak przygotować włoską tartę pastiera napoletana?

  1. W misce łączymy mąkę z cukrem, dodajemy smalec i wyrabia­my składniki.
  2. Gdy masa zacznie nabierać sypkiej kon­systencji, dodajemy 3 żółtka i kontynuujemy wyrabianie dłońmi.
  3. Ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy do połączenia się składników.
  4. Formujemy bochenek, owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
  5. W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy ziarno pszenicy, smalec i otartą skórkę z cytryny.
  6. Ciągle mieszając, gotujemy mleko na małym ogniu ok. 20 mi­nut do uzyskania kremowej konsystencji. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  7. W misce łączymy odsączoną ricottę z cu­krem. Dodajemy jajka, przestudzone ugotowane ziarna pszenicy i ziarna z laski wanilii. Kandyzowane poma­rańcze oraz cedr kroimy w kostkę i dodajemy do masy wraz z cynamonem i wodą z kwiatów pomarańczy. Do­kładnie mieszamy.
  8. Formę do pieczenia natłuszczamy smal­cem i oprószamy mąką.
  9. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Dokładnie wykła­damy nim formę. Nożem odkrawamy nadmiar ciasta, który posłuży jako dekoracja.
  10. Wlewamy krem do wyso­kości boków i wygładzamy go szpatułką. Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy dłu­gie paski o szerokości ok. 1,5 cm i układamy je na kremie w kształcie kratki.
  11. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku ok. 80 minut.
  12. Na ostatnie 20 minut przestawiamy ciasto na najniższy ruszt. Jeżeli wierzch będzie zbyt mocno przypieczony, można przykryć je fo­lią aluminiową.
  13. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
  14. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tarta z pomarańczami was zachwyci. Przepis mistrzyni włoskiej kuchni, Cristiny Catese. Jak zrobić tartę pastiera napoletana? - Strona Kuchni

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza