Spis treści
Kto nie powinien jeść borówki amerykańskiej?
Borówka amerykańska to smaczny owoc, który uwielbiają dorośli i dzieci. Chociaż pochodzi z Ameryki Północnej to z powodzeniem jest uprawiana również w Polsce, a teraz właśnie jest na nią sezon. Borówki swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają przede wszystkim zawartości antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych polifenoli. Są one też źródłem witaminy C oraz A, z grupy B, E i PP, a także potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i kwasu foliowego. Są też niskokaloryczne, w 100 g znajduje się 57 kcal.
Jedzenie borówek korzystnie wpływa na pracę mózgu i serca, poprawia pamięć i koncentrację, reguluje ciśnienie krwi. Borówki są też świetne na oczy, pomagają zachować ostrość widzenia również po zmroku. Wspomagają też trawienie, ułatwiają odchudzanie i wspierają pracę wątroby.
Dla większości osób borówka to bezpieczny i zdrowy owoc. Jest jednak kilka grup osób, które nie powinny jeść borówek.
Czy borówka amerykańska ma dużo potasu?
Tak, borówka amerykańska mimo niewielkich rozmiarów jest dobrym źródłem potasu, w 100 g znajduje się aż 90 mg potasu. Oznacza to, że jeśli masz wysokie stężenie potasu we krwi nie powinieneś sięgać zbyt często po borówki. Nadmiar potasu wiąże się z zaburzeniami pracy nerek takimi jak niewydolność.
Czy borówka może uczulać?
Alergia na borówki jest niezwykle rzadka, ale jednak może się zdarzyć. Trzeba też mieć na uwadze fakt, że alergia może się ujawnić w każdym wieku, nawet gdy wcześniej jej nie miałeś.
Uczulenie na borówki często występuje u osób z nadwrażliwością na salicylany. Wtedy po zjedzeniu borówek mogą wystąpić objawy takie jak swędząca wysypka, bóle brzucha, głowy czy duszności.
Borówki a nietolerancja fruktozy
Osoby z nietolerancją fruktozy także powinny odstawić borówki. Te owoce zawierają 5 g fruktozy w 100 g produktu, a więc dość dużo, aby po ich zjedzeniu pojawiły się objawy nietolerancji fruktozy takie jak nudności, bóle brzucha, biegunki czy wzdęcia.
Fawizm przeciwwskazaniem do jedzenia borówek
Fawizm inaczej choroba bobowa to rzadka choroba genetyczna powodująca niedobór enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu (G6PD), który wpływa na długość życia czerwonych krwinek. Zjedzenie borówek (a także roślin strączkowych takich jak bób, fasola fava, fasolka szparagowa) aktywuje chorobę i może doprowadzić do niedokrwistości obniżając poziomerytrocytów we krwi.
Borówka może wchodzić w interakcje z lekami
Borówki mogą wchodzić w interakcje z lekami. Zwykle nie są one poważne, ale z czasem mogą doprowadzić do niebezpiecznych następstw. Nie łącz borówek z lekami takimi jak:
przeciwcukrzycowe – borówki obniżają poziom cukru w krwi, a w połączeniu z lekami na cukrzycę mogą doprowadzić do wystąpienia hipoglikemii (niedocukrzenia),
przeciwzakrzepowe – borówki zawierają duże dawki witaminy K, która wpływa na proces krzepnięcia krwi. Jedzenie borówek podczas brania tych leków może doprowadzić do powstawania zakrzepów, a nawet zawału czy udaru,
buspiron – lek psychotropowy, który w połączeniu z borówkami może nie być skuteczny, ponieważ owoce neutralizują jego działanie,
flurbiprofen – lek z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ).