Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Test pizzy. Zobacz, która słupska pizzeria wygrała (zdjęcia, wideo)

Monika Zacharzewska [email protected]
Test pizzy w redakcji "Głosu Pomorza"
Test pizzy w redakcji "Głosu Pomorza" Kamil Nagórek
W sobotę, 9 lutego, przypada dzień pizzy. W Słupsku lokali ją serwujących jest kilkadziesiąt. Przetestowaliśmy placek z serem, szynką i sosem z dziesięciu pizzerii.

Akcja pizza w redakcji Głosu Pomorza

W piątek, w przeddzień dnia pizzy, przetestowaliśmy 10 takich dań z kilku słupskich pizzerii. W każdym z losowo wybranych lokali zamawialiśmy 30-cm pizzę z serem i szynką. Dodatkowo prosiliśmy o sos pomidorowy. Pytaliśmy też o czas oczekiwania i konfrontowaliśmy go z tym, ile faktycznie czekaliśmy na zamówienie. Zastrzegamy, że prawie wszy­stkie pizze zostały dostarczone w obiecanym cza­sie. Z wyjątkiem jednej.

Oczywiście każdy ma swój smak, dlatego by zachować jak największy obiektywizm, każdej pizzy próbowało kilka osób - dzien­nikarzy "Głosu Pomo­rza". Oni wypowiadali się o walorach smakowych placków. Ostateczne zdanie należało jednak do eksperta - Agaty Giejbo, wicedyrektora Centrum Kształcenia Praktycznego, która jest specjalistą gastronomii i zasady pieczenia pizzy poznała na stażu we Włoszech - ojczyźnie drożdżowego placka z pomidorami i serem.

Zdaniem Agaty Giejbo (gastronom, wicedyrektor Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku) pizza to kalorie.

Nie od dziś wiadomo, że wszystko co smaczne nie jest zbyt zdrowe. I przy pizzy trudno mówić o jej wartościach odżywczych. Oczywiście farsz z owoców morza, wędzonych ryb czy warzyw sam w sobie jest zdrowy, ale ciepły, ciągnący się żółty ser jest bardzo ciężkostrawny. Raz w tygodniu można ją jednak zjeść bez wyrzutów sumienia. Podstawą dobrej pizzy jest dobrze wyrobione ciasto drożdżowe, które musi poleżeć w lodówce kilka godzin. Najlepszy na pizze ser to mozzarella, ale w pizzeriach trudno go znaleźć. Sos pomidorowy powinien być z przetartych pomidorów i oczywiście należy dodać zioła. W tych wszystkich pizzach, które próbowaliśmy, kuleje jakość ciasta. W wielu brakuje sosu na placku,
a ten w kubeczku, to niestety, ketchup lub rozrobiony koncentrat pomidorowy. Smak pizzy zależy też
od rodzaju szynki, a konserwowa nie bardzo się nadaje do takiej potrawy.

1 miejsce
Presto
Ta pizzeria zaserwowała zdecydowanie najsma­czniejsze danie. Zgodnie z obietnicą dostarczyła je w 50 minut. Pizza wyglądała bardzo apetycznie. Miała ładnie wyrośnięte pulchne, choć niegrube ciasto. Była równomiernie pokryta farszem, miała drobno pokrojoną szynkę, dużo ziół. Dołączony sos też był z ziołami, choć z lekkim posmakiem ketchu­pu.

2 miejsce
Majestic
Ta pizza miała to, co niektórzy najbardziej lubią - wysokie, wypieczone brzegi. Ciasto pod farszem też wyglądało ładnie, choć zdaniem niektórych było zbyt mało chrupkie. Na placku był wyjątkowo smaczny ser. Pozytywne wrażenie robił też sos pomidorowy z ziołami. Całość placka też została posypana ziołami. Minusem jest to, że pizza była trochę za tłusta.

3 miejsce
Pod Kasztanem
Tu mile zaskoczyła dobrze wyważona ilość surowców, przez co pizza miała dobry smak. Wizualnie prezentowała się też całkiem apetycznie. Swoich zagorzałych zwolenników miał również sos pomidorowy w pudełeczku dołożonym do kartonu z pizzą. Niestety, samo ciasto tej pizzy było trochę zbyt słabo wypieczone i dość mokre.

Druga liga
Leśna Chata
Wszyscy stwierdzili, że ta pizza wyglądała najbardziej apetycznie. Niestety, osoba przyjmująca od nas zamówienie chyba była roztargniona, bo dołożyła do niej pieczarki. Po przekrojeniu placka okazało się, że spód jest dość nierównomierny - placek miał ładnie przypieczone, gru­be brzegi, ale na środ­ku... dziurę, przez którą prze­latywał farsz.

Corner
Pierwsza opinia - pizza była zbyt słona. Miała też bardzo cienkie ciasto, konsystencją przypominało naleśnik. Prawie wca­le nie było go czuć, przez to była lejąca się i wiotka. Jedna z testują­cych osób zastanawiała się, czy pod serem jest szynka czy może bekon. Niekorzystnego wrażenia nie poprawiły nawet gadżety, ładna wizytówka i długopis dołączone do zamówienia.

U Włocha
Po tej pizzy ja spodziewałam się najwięcej - wszak miała być przygotowana przez Włocha. Niestety, i tu przyjmujący zamówienie nie słuchał nas dokładnie i dołożył surowe pieczarki. Plusem było ciasto posmarowane pomidorowym sosem. Rozczarowało też lekko przypalone ciasto. Zdaniem naszej ekspertki to przez zbyt małą ilość drożdży.

Trzecia liga
Crazy Piramid
Rozczarowało ciasto. Było bardzo cienkie, mało wypieczone z widocznymi śladami mąki na brzegach. Pod farszem zdarzało się zakalcowate. Sos pomidorowy na placku położony bardzo skromnie, a mimo to dało się w nim wyczuć posmak koncentratu pomidorowego. Potrawa trochę za tłusta. Dostawca dołożył ekstra sosy, ale to nie poprawiło wrażenia.

Corleone
Pizza z tego lokalu dodarła do nas bardzo sucha. Placek właściwie wcale nie był posmarowany sosem pomidorowym przed położeniem farszu. Pizza wyglądała mało apetycznie, a to przez wielkie plastry szynki konserwowej ułożonej na jej wierzchu. Poza tym placek miał bardzo gruby brzeg, choć to akurat niektórym redakcyjnym degustatorom pasowało.

Tutto
To było największe rozczarowanie, ponieważ w naszym ostatnim rankingu ta pizzeria zajęła pierwsze miejsce. Pizza przyjechała do nas już po 19 minutach od zamówienia. Pośpiech nie wyszedł na dobre. Ciasto miało zakalec, zalane było dużą ilością ciężkiego sosu. Pizza była bardzo tłusta, o czym świadczył tez nieapetyczny ślad na kartonie, w którym ją dostarczono.

Kaspertino
Na temat tej pizzy nie napiszemy nic, bo czekaliśmy na nią godzinę i 45 minut, po czym otrzymaliśmy telefon, że pizzy nam nie dowiozą, bo samochód rozwożący zamówienia ma awarię.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza