Inne skutki super tłustej diety to: utrata apetytu, odczuwanie zmęczenia, gdyż w mięśniach drastycznie zmniejsza się stężenie glikogenu będącego głównym źródłem energii. Mimo totalnej krytyki, dieta Atkinsa nadal ma zwolenników.
Dobre tłuszcze
Nasz organizm potrzebuje dziennie minimum 30-40 g tłuszczu, żeby dobrze funkcjonować. Zatem wyeliminowanie go z diety jest niemożliwe. Musimy spożywać tłuszcze, lecz trzeba wiedzieć - jakie. Są bowiem tłuszcze "dobre" i "złe".
Najbardziej wartościowe są tłuszcze znajdujące się w rybach morskich (tuńczyk, łosoś - najtłustsze ryby). Im ryba bardziej tłusta, tym więcej w niej dobrych dla naszego serca nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, zapobiegających powstawaniu "złego" cholesterolu, a więc także miażdżycy naczyń krwionośnych. W dodatku konsystencja tłuszczu rybiego jest taka, że szybciej zostaje spalony i nie odkłada się w organizmie.
Dobre tłuszcze znajdują się również w orzechach, awokado i oliwie z oliwek. Jak wykazały badania prof. Virenda Somersa z Mayo Clinic w Rochester, nienasycone kwasy tłuszczowe nie tylko chronią przed zawałem, lecz zmniejszają apetyt, czyli działają... odchudzająco. Zwiększają one również wchłanianie wapnia, co zmniejsza ryzyko osteoporozy, nadciśnienia tętniczego oraz nowotworów.
Złe tłuszcze i złe węglowodany
Jeśli chcesz obniżyć poziom cholesterolu
Unikaj: podrobów, tłustego mleka, masła, żółtek jaj, skórki pieczonego drobiu, yb "wysokocholesterolowych" jak węgorz, śledź, sieja, sielawa, tuńczyk.
Jedz: dorsza, lina, sandacza, łososia, owoce, warzywa, ciemny ryż, grube kasze, oleje roślinne i margarynę Benecol lub Flora. Redukują cholesterol o ok. 30 proc.: Cynacholin, Cynarex, Sylicynar (preparaty z karczochów dostępne w aptece). A także lecytyna sojowa, Lecitan i inne preparaty z soi, dyni (Prostogal, Peposterol, Prosterol) oraz wiesiołka (Oeparol, Naudicelle).
Wszystkie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zawierają nasycone kwasy tłuszczowe powodujące m.in. zawały serca. Równie szkodliwe są proste węglowodany (m.in. biała mąka i jej przetwory, piwo, ziemniaki pieczone, ryż biały, cukier, arbuz, kukurydza prażona, marchew gotowana, batonik czekoladowy, buraki i - uwaga! - chleb razowy). To one sprzyjają otyłości i obniżają we krwi poziom "dobrego" cholesterolu, chroniącego przed zawałem serca.
Jakie są "dobre" węglowodany? - to większość produktów naturalnych, nie przetworzonych przemysłowo. Należą do nich m.in. niełuskany ryż, płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, gorzka czekolada, nabiał, jak również bogate w błonnik warzywa (groszek zielony, czerwona fasola, soczewica, soja, pieczarki, zielone warzywa). A także świeże soki owocowe bez cukru.
Najgorsza dla zdrowia kombinacja: tłuszcze spożywane razem ze "złymi" węglowodanami. Np. smażone na tłuszczu słodkie pączki, piwo wypite do tłustego, smażonego mięsa z pieczonymi ziemniakami.
Oliwa najzdrowsza
Najcenniejsze w oliwie są przeciwutleniacze: zapobiegająca starzeniu się komórek witamina E. W jednej łyżce oliwy znajduje się jej ok. 15 mg, czyli 20 proc. dziennego zapotrzebowania. Ponadto są w niej: polifenole pomagające zwalczać wolne rodniki, przeciwdziałające powstawaniu nowotworów. Oliwę cechuje idealna dla zdrowia proporcja: ma bardzo mało nasyconych kwasów tłuszczowych i bardzo dużo nienasyconych.
Uwaga: oliwa extra vergine (extra virgin) "z pierwszego tłoczenia" nie nadaje się do smażenia!
- vergine (virgin) - można używać do sałatek i smażyć na niej
- rafinowana (pure) - do sałatek i smażenia
- wytłokowa (pomace, sansa) - najniższej jakości, używać do sałatek, majonezu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?