Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To gen słabej głowy

Supernowa
Choć reguła ta ma wiele wyjątków, kobiety upijają się zwykle szybciej od mężczyzn.

Patolog Charles Lieber, profesor medycyny na Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku, twierdzi, że tajemnica słabszej głowy kobiet kryje się w pewnej - jak to nazywa - "nierównowadze biochemicznej". Cóż to zatem znaczy mieć mocniejszą lub słabszą gło-wę? Według Liebera decyduje o tym stężenie enzymu ADH. Główne zadanie tego związku polega na rozkładaniu alkoholu etylowego docierającego do żołądka. Z badań, które prze-prowadził nowojorski profesor, wynika, że w organizmach większości kobiet poziom tego enzymu jest niższy niż u mężczyzn. - A im mniej jest go w organizmie, tym więcej alkoholu przedostaje się do krwi. Oto cała tajemnica słabszej głowy kobiet - mówi uczony.

Jest jednak pewne "ale". Otóż - jak podkreśla Lieber - enzym ADH jest szczególnie wy-dajny, gdy stężenie alkoholu jest wysokie. Niedobór tego związku nie ma natomiast więk-szego znaczenia, jeżeli alkohol jest silnie rozcieńczony i dozowany powoli. - Dlatego ko-bieta konsumująca piwo czy lekkie wino upija się w podobnym tempie jak mężczyzna. Na-tomiast wódka czy whisky działają na nią silniej - twierdzi naukowiec.

Lieber podkreśla, że w związku z większą podatnością na działanie mocnych alkoholi ko-biety są bardziej zagrożone niektórymi chorobami związanymi z ich nadmierną konsump-cją. Szybciej rozwijają się u nich takie dolegliwości jak marskość wątroby czy demencja. Dlaczego? - Ano dlatego, że jeśli kobieta i mężczyzna spożyją taką samą ilość drinków, w jej krwi będzie wyższe stężenie alkoholu. Dociera on w większych dawkach do narządów wewnętrznych, w tym do mózgu i wątroby, powodując stopniową degenerację znajdują-cych się tam komórek - odpowiada nowojorski lekarz.

Pozostaje jeszcze pytanie, dlaczego to mężczyźni są bardziej uodpornieni na działanie stężonego alkoholu? - O wyższej produkcji enzymu ADH decydują geny, które otrzymali w spadku po wcześniejszych pokoleniach - przypuszcza Lieber. Czy jest to zatem przysto-sowanie ewolucyjne związane z tym, że nasi odlegli przodkowie płci męskiej chętniej odu-rzali się produktami fermentacji alkoholowej? Ich ciała, broniąc się przed fatalnymi skut-kami tego zgubnego obyczaju, zaczęły stopniowo wytwarzać więcej ochronnego enzymu. Jeśli tak było, na usta ciśnie się inne pytanie: dlaczego nasi prapradziadowie z epoki ka-miennej tak chętnie odurzali się alkoholem, podczas gdy prapraprababki - nie? Niektórzy badacze wskazują na testosteron - najważniejszy męski hormon płciowy - jako na głów-nego winowajcę. To on powoduje, że mężczyźni, bardziej niż kobiety, lubią silne emocje, ryzyko, hazard i wszelkie używki, w tym także alkohol

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza