Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dodatkiem do zup były zazwyczaj ziemniaki, chleb, kluski....
fot. pixabay.com/stanbalik

To można jeść w czasie Wielkiego Postu. Oto dieta rodem z kuchni staropolskiej. Na co się skusisz?

Dodatkiem do zup były zazwyczaj ziemniaki, chleb, kluski.

"Powszechnie znane były również postne potrawy stałe, przygotowywane w postaci gęstych bryj lub klusek. Najbardziej popularnym daniem była kapusta surowa lub kiszona, gotowana z grochem". Dziś groch z kapustą kojarzy nam się przede wszystkim z daniem postnym, ale przede wszystkim wigilijnym.

"Dawniej w okresie postu jadano gotowany groch lub fasolę, różne rodzaje kasze, ziemniaki w różnej postaci, przeważnie gotowane w lub tłuczone, kraszone olejem lub zasmażką z mąki.

Jedzono także ryby gotowane na kwasie kapuścianym lub na wodzie z octem, śledzie z ziemniakami oraz ryby pieczone. Na Kaszubach bardzo popularne były „pieczonki” – ryby przypiekane obustronnie na kręgach pieca kuchennego (fajerkach). Przed spożyciem moczono je w słonej wodzie".

Źródło: etnomuzeum.pl

Zobacz również

Sukcesy uczniów II LO w Radomsku w Olimpiadzie o Diamentowy Indeks AGH

Sukcesy uczniów II LO w Radomsku w Olimpiadzie o Diamentowy Indeks AGH

Sławomir Szmal deklaruje: Będę kandydował na prezesa ZPRP

Sławomir Szmal deklaruje: Będę kandydował na prezesa ZPRP

Polecamy

Szaleństwo u brzegów Portugalii. Fale porywają dzieci, a śmiałek bije rekordy [WIDEO]

O TYM SIĘ MÓWI
Szaleństwo u brzegów Portugalii. Fale porywają dzieci, a śmiałek bije rekordy [WIDEO]

Tyle zarabialiśmy 20 lat temu, w roku wstąpienia Polski do UE

Tyle zarabialiśmy 20 lat temu, w roku wstąpienia Polski do UE

Kwiaty pod ochroną możesz mieć w ogrodzie, ale pod pewnymi warunkami. Sprawdź

Kwiaty pod ochroną możesz mieć w ogrodzie, ale pod pewnymi warunkami. Sprawdź