Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Finał XI edycji Dni Otwartych Funduszy Europejskich [ZDJĘCIA]

Finał XI edycji Dni Otwartych Funduszy Europejskich [ZDJĘCIA]

Widzew - Zagłębie. Jak Widzew poradzi sobie bez kapitana? Relacja na żywo

Widzew - Zagłębie. Jak Widzew poradzi sobie bez kapitana? Relacja na żywo

Polecamy

Świątek zapytana o mecz Huberta Hurkacza z Rafaelem Nadalem. Rodak czy idol?

Świątek zapytana o mecz Huberta Hurkacza z Rafaelem Nadalem. Rodak czy idol?

Iga Świątek gra dalej. Przezwyciężenie problemów w 2. secie

Iga Świątek gra dalej. Przezwyciężenie problemów w 2. secie

MŚ w hokeju Elity. Dziś Polska-Łotwa. Gdzie i o której oglądać?

MŚ w hokeju Elity. Dziś Polska-Łotwa. Gdzie i o której oglądać?