Tradycyjny kapuśniak na obiad. Zobacz smaczny przepis na zupę na żeberkach. Tak gotowały nasze mamy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wyjątkowy smak kapuśniaku nadają tradycyjne przyprawy. Najczęściej sięga się po kminek i majeranek.
Wyjątkowy smak kapuśniaku nadają tradycyjne przyprawy. Najczęściej sięga się po kminek i majeranek. 123rf.com/timolina
Kapuśniak to w wielu polskich domach zupa podawana głównie jesienią i zimą. W chłodne dni można korzystać z kiszonki, a latem – ze świeżego warzywa. Najważniejszym produktem nadającym smak kapuśniakowi jest naturalnie kiszona kapusta. Zobacz przepis na rozgrzewający kapuśniak.

W skrócie

Zupa kapuśniak znana jest w kuchniach wielu krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Zupę podobną do kapuśniaku podaje się w Czechach, Słowacji, Ukrainie i Litwie. W Polsce tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na wędzonych żeberkach. Podpowiadamy, jak ugotować domową zupę.

Kapuśniak – przepis z kuchni polskiej

Liczba porcji: dla 4 osób,
Czas przygotowania: 1 godzina.

Składniki:

  • 250 g kiszonej kapusty,
  • 1 litr domowego rosołu,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 50 g wędzonych żeberek,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • do smaku: sól, pieprz, cukier.

Jak zrobić kapuśniak?

Przygotowanie:

  1. Wędzone żeberka i obraną cebulę z marchewką trzeba pokroić w kostkę. Następnie zarumienić w garnku z grubym dnem na łyżce oleju.
  2. Kapustę kiszoną należy pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z żeberkami i cebulą przez około 3 minuty.
  3. Do garnka należy wlać około 100 ml rosołu. Wszystkie składniki należy dusić przez około 20 minut pod przykryciem.
  4. Ziemniaki trzeba obrać, pokroić w większą kostkę i gotować do miękkości we wrzątku przez 10 minut.
  5. Po tym czasie można dodać ziemniaki do kapusty z cebulą i żeberkami.
  6. Wywar należy doprawić czosnkiem, solą, liściem laurowym, kminkiem, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie cukrem.
  7. Zupę uzupełnić resztą rosołu i gotować przez kolejne 20 minut.
  8. Kapuśniak jest gotowy do podania.

Kapuśniak można ugotować nie tylko na żeberkach. Świetnie sprawdza się wędzony boczek, szponder, ogon wołowy lub kiełbasa. Kapuśniak może też łączyć w sobie różne wędliny. Świetnie smakuje kapuśniak z młodej kapusty, który przygotowuje się na wiosnę.

Jakie przyprawy do kapuśniaku?

Kapuśniak będzie smakował jak u babci, gdy użyjemy do niego odpowiednich przypraw – najczęściej to te pasujące do dań z kapusty. Dlatego zupa kapuśniak doprawiana jest liściem laurowym, majerankiem, zielem angielskim, kminkiem i dużą ilością czosnku. Warto pamiętać, że przyprawy te nie tylko nadają smaku i aromatu, ale też łagodzą możliwe dolegliwości układu pokarmowego, pojawiające się po zjedzeniu kapusty. Według gustu kapuśniak można doprawić koncentratem pomidorowym. Przepisy z czasów PRL-u często sięgały po ten składnik.

Kapusta kiszona do zupy

Kluczowym elementem pysznego kapuśniaku jest użycie kiszonej kapusty. Proces naturalnej fermentacji pozwala rozwinąć się słodko-kwaśnemu smakowi warzywa. Do zupy warto też dodać odrobinę płynu z kiszonki, jeśli lubicie intensywne smaki. Kupując gotową kapustę w sklepie, trzeba zwrócić uwagę, aby nie była kwaszona. To oznacza, że użyto przy jej produkcji octu, a ten nie jest mile widziany w domowej zupie z kapusty.

Ile kalorii ma kapuśniak?

Kapuśniak uznawany jest za jedną z mniej kalorycznych zup w kuchni polskiej. W zależności od użytych składników jego kaloryczność może wzrastać. Jednak przyjmuje się, że tradycyjny kapuśniak na żeberkach ma około 140 kalorii w porcji 100 gramów.

Sprawdź także: Przepis na krupnik z suszonymi grzybami

Dania z kapustą
Zachęcamy do wypróbowania innych dań z kapustą. Na przykład na rodzinny obiad świetnie sprawdzą się gołąbki bez zawijania, które zrobicie w szybki sposób.

Gotuj zdrowo

miejsce #1

Sencor

Sencor SPR 7200SS

1 222,51 zł768,00 zł-37%
miejsce #2

Crock-Pot

Crockpot Duraceramic Saute CSC026X

554,00 zł459,00 zł-17%
miejsce #3

Yoer

Yoer Clever Cook SC4502S

228,00 zł
miejsce #4

Russell Hobbs

Russell Hobbs ChalkBoard 24180-56

124,99 zł
miejsce #5

Yoer Wolnowar SC6501S

238,00 zł
miejsce #6

Crock-Pot

Crock-Pot 5,7l SCCPBPP605-050

449,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Tradycyjny kapuśniak na obiad. Zobacz smaczny przepis na zupę na żeberkach. Tak gotowały nasze mamy - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza
Dodaj ogłoszenie