Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny kogel mogel na deser. Oto przepis na rarytas z czasów PRL-u. Jeden składnik zamieniał go w luksusowy przysmak

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny kogel-mogel to przysmak przygotowany z żółtek i cukru kryształu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z wykorzystaniem kogla-mogla.
Tradycyjny kogel-mogel to przysmak przygotowany z żółtek i cukru kryształu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z wykorzystaniem kogla-mogla. Anna Daniluk
Tradycyjny kogel-mogel to przysmak dobrze znany z czasów PRL-u. Nasze mamy i babcie podawały go dzieciom w ramach szybkiego i taniego deseru. Wystarczyło żółtka jajek połączyć z białym cukrem kryształem i wymieszać mikserem do uzyskania puszystej masy. W bogatszej wersji do kogla-mogla dodawano kakao. Z racji, że ten składnik był trudno dostępy w latach 80. XX wieku, sprawiał, że przysmak był powiewem luksusu. Zobacz przepis na kogel-mogel.

W skrócie

Kogel-mogel to ekspresowy deser przygotowywany z żółtek. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, jajka trzeba dokładnie umyć w gorącej wodzie, sprawdzić ich świeżość (jeśli w słoiku z wodą opadają na dno, to są świeże) i sparzyć skorupki wrzątkiem. Sprawdź sposób na delikatny kogel-mogel.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć zastosowanie kogla-mogla

Kogel-mogel – przepis na szybki deser

Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru białego kryształu.

Jak zrobić kogel-mogel?

Przygotowanie:

  1. Umyte i sparzone wrzątkiem świeże jajka trzeba rozbić i oddzielić żółtka od białek.
  2. Żółtka należy umieścić w wysokim słoiku i zasypać cukrem.
  3. Białka można odłożyć na później np.: do zrobienia omletów, puszystych naleśników lub bezy.
  4. Żółtka z cukrem trzeba ubijać przy pomocy miksera do momentu uzyskania lekkiej masy, która podwoi swój objętość.
  5. Gotowy kogel-mogel powinien mieć jasnożółtą barwę, chociaż kolor uzależniony jest od intensywności odcienia żółtek.
  6. Kogel-mogel jest gotowy do podania.

Z czym podawać kogel-mogel?

Klasycznie kogel-mogel doprawiało się ciemnym, gorzkim kakao. W czasach PRL-u był to frykas z racji, że produkt był drogi i trudny do zdobycia. Niektórzy smakosze mogli sobie na niego pozwolić, kupując go w Peweksie za dolary lub dostając w paczkach od rodziny. Poza kakao świetnym składnikiem do kogla-mogla jest cynamon. Koneserzy do kogla-mogla dodają także odrobinę wina marsala lub łyżeczkę brandy, aby podkręcić ich smak. W podobny sposób przyrządza się likier jajeczny znany również jako egg nog.

Zastosowanie kogla-mogla

Kogel-mogel można wykorzystywać jako składnik różnych deserów. Ubite żółtka z cukrem są elementem włoskiego tiramisu. Istnieje wiele metod przyrządzania tego klasycznego deseru, ale kogel-mogel nadaje wyjątkowej konsystencji po połączeniu z mascarpone. Do picia można przyrządzić sobie kawę z koglem-moglem. Ten sposób robi wrażenie, szczególnie gdy przyrządzi się warstwowy napój z bitą śmietaną.

W naszej galerii możecie zobaczyć 5 zastosowań kogla-mogla w kuchni

Owoce pod koglem-moglem

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie kogla-mogla w kuchni jest zapieczenie go z sezonowymi owocami. Świetnie sprawdzają się miękkie owoce np.: maliny, jeżyny lub jagody. Klasycznym przepisem na deser są truskawki z koglem-moglem podane z bitą śmietaną. Natomiast w jednym z odcinków „Kuchennych Rewolucji” Magda Gessler zaproponowała do menu szarlotkę z koglem-moglem. Gospoda pod Rumianym Jabłkiem zyskała intrygujące ciasto z koglem-moglem, które znana restauratorka zwieńczyła porcją kruszonki.

Kogel-mogel bez cukru

Jeżeli chcesz ograniczyć biały cukier w diecie, to można zastosować jeden z zamienników. Świetnie sprawdza się ksylitol, czyli cukier brzozowy. Ten słodzik świetnie się ubija i w smaku jest łudząco podobny do cukru pozyskiwanego z buraków. Kolejnym zamiennikiem sacharozy jest erytrol, który również będzie stanowił ciekawą alternatywę wobec białego kryształu.

Tradycyjny kogel-mogel to przysmak przygotowany z żółtek i cukru kryształu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z wykorzystaniem kogla-mogla.

Tradycyjny kogel mogel na deser. Oto przepis na rarytas z cz...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjny kogel mogel na deser. Oto przepis na rarytas z czasów PRL-u. Jeden składnik zamieniał go w luksusowy przysmak - Strona Kuchni

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza