Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Trochę cukru dla zdrowia?

SN
Nieduże ilości cukru są korzystne dla zdrowia - poinformowali naukowcy po zakończeniu badań w kilku krajach europejskich

W raporcie napisali, że cukier - niezależnie od tego, w jakiej postaci jest podawany: owoców, soków czy też znanych nam doskonale białych kryształków - jest źródłem szczególnie łatwo przyswajalnej energii, dzięki czemu powstrzymuje ludzi od objadania się innymi produktami.

"Dieta złożona przede wszystkim z węglowodorów, uzupełniona umiarkowanymi ilościami cukrów i połączona z aktywnością fizyczną, jest najlepszym sposobem uniknięcia otyłości" - piszą badacze. Najbardziej zaskakujący w raporcie jest wspomniany już brak rozróżnienia między cukrami obecnymi w owocach i warzywach, a tymi, które są rafinowane do czystej postaci.

Do tej pory większość badaczy zalecało, aby całkowicie zrezygnować z białych kryształków, albowiem są one szkodliwe dla naszego zdrowia nawet w minimalnych ilościach. Recenzenci raportu, eksperci z Wielkiej Brytanii i USA, nadal zresztą tak uważają, odnosząc się krytycznie do ustaleń swoich kolegów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza