W raporcie napisali, że cukier - niezależnie od tego, w jakiej postaci jest podawany: owoców, soków czy też znanych nam doskonale białych kryształków - jest źródłem szczególnie łatwo przyswajalnej energii, dzięki czemu powstrzymuje ludzi od objadania się innymi produktami.
"Dieta złożona przede wszystkim z węglowodorów, uzupełniona umiarkowanymi ilościami cukrów i połączona z aktywnością fizyczną, jest najlepszym sposobem uniknięcia otyłości" - piszą badacze. Najbardziej zaskakujący w raporcie jest wspomniany już brak rozróżnienia między cukrami obecnymi w owocach i warzywach, a tymi, które są rafinowane do czystej postaci.
Do tej pory większość badaczy zalecało, aby całkowicie zrezygnować z białych kryształków, albowiem są one szkodliwe dla naszego zdrowia nawet w minimalnych ilościach. Recenzenci raportu, eksperci z Wielkiej Brytanii i USA, nadal zresztą tak uważają, odnosząc się krytycznie do ustaleń swoich kolegów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?