Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Truskawkowe żniwa w regionie słupskim rozpoczęte

Dorota Aleksandrowicz [email protected]
Truskawkowe żniwa w regionie słupskim rozpoczęte Na targowiskach truskawek nie brakuje. Na zdjęciu: owoce na targowisku przy ul. Wileńskiej w Słupsku.
Truskawkowe żniwa w regionie słupskim rozpoczęte Na targowiskach truskawek nie brakuje. Na zdjęciu: owoce na targowisku przy ul. Wileńskiej w Słupsku. Kamil Nagórek
Zaczął się sezon na truskawki. Ceny tych owoców są zróżnicowane i zmieniają się każdego dnia. Na razie najtaniej są po 6 zł, ale ceny spadają.

- Truskawki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Mają więcej witaminy C niż cytrusy - mówi Ewa Czarniak, dietetyk ze Slupska. - Ponadto bardzo dobrze wpływają na naszą odporność, regulację procesu wypróżniania czy chronią przed starzeniem się. Witamina C w naturalnym produkcie wspomaga także wchłanianie żelaza, co ważne jest dla osób z anemią.

Ale jedząc truskawki musimy uważać na porcje. - Owoce te posiadają fruktozę, która może odkładać się w tkance tłuszczowej. Osoby, które odchudzają się powinny zjeść nie więcej niż dwie szklanki truskawek na dzień - podkreśla dietetyczka.

W Słupsku ceny truskawek nie są jeszcze ustabilizowane. Zmieniają się z dnia na dzień i nic nie zapowiada, że w najbliższym czasie będzie inaczej. Najtańsze kosztują 6 lub 6,50 zł za kilogram, a najdroższe nawet 8 czy 9 zł.

- Wczoraj sprzedawałam truskawki za sześć złotych, dzisiaj kosztują o pięćdziesiąt groszy więcej. Nie mam ustalonej kwoty, która będzie się utrzymywać przez określony czas. Wszystko zależy od ceny skupu truskawek. Jeżeli kupię owoce taniej, to i sprzedaję je taniej - mówi Zofia Złochowska, sprzedawczyni z targu przy ul. Wileńskiej w pobliżu Manhatanu.

Jak mówi, słupszczanie zwykle kupują po dwie czy trzy kobiałki truskawek. - Nasze owoce są o stokroć lepsze niż te sprowadzane z innych krajów. Dlatego kiedy już przychodzi sezon na truskawki klienci chętnie je kupują - stwierdza pani Zofia.

Pan Damian, z pobliskiego stoiska z warzywami i owocami zauważa, że największy popyt na truskawki jest tuż przed weekendem. - W tygodniu klienci kupują trochę ich torchę mniej - oznajmia.

Pomysłów na wykorzystanie truskawek jest bardzo dużo. Część osób robi z nich przetwory, kompoty czy koktajle. - Ja uwielbiam świeże truskawki i tylko o tej porze roku. W innych miesiącach roku mają już inny smak i przede wszystkim cenę - mówi pani Jolanta, którą spotkaliśmy na targu w pobliżu Manhattanu.

Swój sposób na truskawki ma także Zofia Złochowska. - Zamrażam je i dzięki temu mogę je jeść również zimą. I nawet wtedy są pyszne. Nie robię natomiast żadnych przetworów, wolę świeże lub mrożone - stwierdza pani Zofia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza