Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo...
fot. Design_Miss_C/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie od czerwonego mięsa

Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo starannej higieny i obróbki kulinarnej, co drób, a szczególną uwagę na właściwe dopieczenie kawałków należy zwrócić podczas przyrządzania steków (odradza się te krwiste) i używania gotowego mięsa mielonego.

Te same zasady obowiązują w kuchni, jak i przy grillu, gdzie łatwiej o niedostateczne podgrzanie produktów. Surowe mięso w marynacie należy trzymać w lodówce, natomiast to już przyrządzone schować do niej w ciągu 1-2 godzin.

Tak samo jak przy obróbce drobiu należy używać oddzielnych desek do krojenia mięsa, oraz zadbać, by temperatura wewnątrz kawałków osiągnęła co najmniej 74 stopnie Celsjusza. Szczególną uwagę na świeżość należy zwrócić też m.in. przy spożywaniu tatara czy surowej kiełbasy typu metka.

Zobacz również

Zagrali dla małej Natalki cierpiącej na glejaka nerwu wzrokowego [WIDEO]

Zagrali dla małej Natalki cierpiącej na glejaka nerwu wzrokowego [WIDEO]

IV LIGA. Jawiszowice potwierdziły klasę w starciu z Wolanią Wola Rzędzińska

IV LIGA. Jawiszowice potwierdziły klasę w starciu z Wolanią Wola Rzędzińska

Polecamy

Jan-Krzysztof Duda pokonał Gukesha Dommaraju. Polak pnie się do góry w Warszawie

Jan-Krzysztof Duda pokonał Gukesha Dommaraju. Polak pnie się do góry w Warszawie

Zamień pora na pomidora - czyli sąsiedzka wymiana roślin w Słupsku

Zamień pora na pomidora - czyli sąsiedzka wymiana roślin w Słupsku

Jan Krzysztof Duda pokonał zwycięzcę turnieju kandydatów, arcymistrza z Indii!

Jan Krzysztof Duda pokonał zwycięzcę turnieju kandydatów, arcymistrza z Indii!