Tysiące troci i pstrągów trafiły do rzek w regionie. Gdzie na ryby?

Magdalena Olechnowicz
Magdalena Olechnowicz
Tysiące troci i pstrągów trafiło do rzek w regionie.
Tysiące troci i pstrągów trafiło do rzek w regionie. Fot. PZW Słupsk
Trwa akcja zarybiania rzek w regionie. Do potoków i dopływów Słupi, Skotawy, Brdy ichtiolodzy wpuścili już tysiące maleńkich troci i pstrągów. To ogromna coroczna akcja zarybiania rzek, która trwa już od marca. A wszystko po to, aby było co na wędkę złapać!

Zarybianiem zajmuje się Polski Związek Wędkarski, który jako użytkownik wód jest do tego zobowiązany na podstawie umowy ze Skarbem Państwa, którego przedstawicielem są Wody Polskie.

- Do naszych obowiązków - zgodnie z tzw. operatem rybackim - należy zarybianie m.in. rzeki Słupi odpowiednimi gatunkami ryb, w odpowiednim czasie i w odpowiedniej ilości - tłumaczy Wojciech Sobiegraj, ichtiolog ze słupskiego okręgu PZW.

Obecnie trwa zarybianie trocią i pstrągiem. Troci wędrownej nie można kupić od innych hodowców, z innej rzeki, bo jest taka zasada, że trocie wędrowne można wpuszczać tylko do rzeki takie, które pochodzą od tarlaków z tego samego dorzecza. Chodzi o to, aby nie mieszać populacji, które przez setki lat się tutaj wytworzyły.

Bytowianka łowi gigantyczne ryby! Oto jej wędkarskie okazy.

Bytowianka łowi gigantyczne ryby! Oto Patrycja Jasnoch i jej...

Jak wygląda cały proces? Jest dość długi i skomplikowany, ale niezwykle ciekawy!

- Łowimy takie dorosłe ryby - tarlaki - w Słupi, pozyskujemy od nich jesienią ikrę. Tę ikrę przewozimy do naszego ośrodka zarybieniowego w Damnicy, ona tam leży w odpowiednich warunkach przez kilka miesięcy i wylęgają się z niej małe ryby. I tymi rybami - tzw. wylęgiem - na wiosnę, zarybiamy rzeki. Wylęg to są takie małe rybki około 2 cm długości. Wypuszczamy je w małe dopływy rzeki Słupi. Jeśli wpuścilibyśmy je do głównego nurtu rzeki, to w większości te rybki zostałyby zjedzone przez inne ryby. Wszystkie gatunki ryb lęgną się, przychodzą na świat wiosną, ponieważ właśnie wiosną rodzi się życie, w wodzie namnażają się owady, które są głównym pokarmem dla większości ryb. Aby nasze rybki przetrwały, muszą mieć dostęp do pokarmu. Dlatego właśnie wypuszcza się je wiosną.

Co dalej?

- Nasze rybki w wylęgarni ładujemy do specjalnych worków z tlenem i rozwozimy po całym dorzeczu, po wszystkich dopływach, gdzie mają naturalny pokarm. One sobie tam przez cały rok rosną - mówi Wojciech Sobiegraj. - Rocznie wywozimy na naszą rzekę około 700-800 tysięcy wylęgu i narybku letniego.

Ale to dopiero początek dalekiej drogi trotek.

- Ryby, które osiągną około 13-15 cm, wysrebrzają się, co oznacza, że dostają srebrnego koloru - i przystosowują się do życia w morzu. Wtedy wpływają masowo do morza - w okolicach kwietnia i maja. W morzu bardzo intensywnie żerują na śledziach, szprotach i po roku, dwóch, trzech, wracają do nas do rzeki już jako duże, dorodne kilogramowe, trzykilogramowe ryby. A są nawet okazy po 8 kilo. Wracają na tarło, składają ikrę. Są takie okazy, które potrafią po trzy razy wracać do nas na tarło. My tę ikrę pobieramy i cały proces zaczyna się od początku - tłumaczy ichtiolog.

Trocie wracają z morza od czerwca. Wtedy mogą też zostać złowione przez wędkarzy. Tarło zaczyna się jesienią i wtedy - od października do grudnia - trwa okres ochronny dla troci, co oznacza, że wtedy nie można ich łowić.

Wędkarze z regionu o swoją pracę dokumentują, robiąc zdjęcia. Dzięki temu możemy zobaczyć, jak wygląda proces zarybiania.

W ostatnią sobotę, 24 kwietnia, odbyło się zarybianie narybkiem i wylęgiem troci.

- 12 samochodów, 60 worków z tlenem i ponad 320 tysięcy sztuk małych troci zostało dobrze rozwiezionych po całym dorzeczu Słupi. Podziękowania dla wszystkich biorących udział w tej dużej akcji - mówi ichtiolog.

Na kolejnych zdjęciach możemy zobaczyć zarybianie rzeki Skotawy narybkiem troci, zarybianie cieku Brodek wylęgiem żerującym troci, zarybianie dopływów Czernicy i Pustynki wylęgiem pstrąga potokowego, czy też zarybianie selektem pstrąga potokowego łowiska na Łupawie.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie