Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

U nich zjesz naprawdę "po zachodniopomorsku"

Celina Wojda
Agroturystyka, smażalnia ryb, bistro i pracownia pasieczna na liście dziedzictwa kulinarnego.

- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego to przede wszystkim jest nasza wspólna promocja, zarówno dla producentów, jak i dla Pomorza Zachodniego - mówi wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa. - Miejsca, które są już na naszej mapie, wzbudzają zainteresowanie turystów, którzy szukają miejsc, w których chcą zjeść przede wszystkim regionalnie.

Od wczoraj nowymi członkami Sieci są:

- Gospodarstwo Agro-turystyczne Kalina z Komorza, w którym serwowane są tradycyjne produkty z regionu. Kuchnia Kaliny jest bardzo mocno związana z tradycjami kulinarnymi Pomorza Zachodniego;

- Bar Bistro Moniki Olejnik z Czaplinka, czyli smażalnia ryb, która słynie z pysznej ryby słodkowodnej w zalewie octowej czy pomidorowej;

- Botanic Restau-rant ze Szczecina, która opiera się na regionalnych produktach, takich jak: czekolada ze szczecińskiej fabryki, miody z Pasieki Miody Jana;

- Pracownia Pasieczna Staropolska Miodziarnia ze Świeszewa, gdzie produkowane są naturalne miody.

- Chcieliśmy stworzyć restaurację związaną z naszym regionem, w której będziemy serwować to, co u nas jest najlepsze - mówi Jakub Byliński, właściciel Botanic Restaurant. 

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego jest zrzeszeniem przedsiębiorców, o członkostwo w którym mogą ubiegać się nie tylko producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybactwie, ale również przetwórcy żywności, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele.
 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza