Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczniowie łamali przepisy kuchni kaszubskiej (zdjęcia)

Aleksandra Chacińska
Aleksandra Chacińska
Gotowanie w radosnej atmosferze, uczniowie gimnazjów chętnie  poznawali nowe techniki od przyszłych kucharzy.
Gotowanie w radosnej atmosferze, uczniowie gimnazjów chętnie poznawali nowe techniki od przyszłych kucharzy. Łukasz Capar
Gimnazjaliści gotowali kaszubskie potrawy przy asyście przyszłych kucharzy z Zespołu Szkół przy ul. Przemysłowej.

W piątek odbył się I etap Regionalnego Konkursu Kulinarnego według przepisów tradycyjnej kuchni kaszubskiej. W szranki stanęło 20 zespołów ze szkół gimnazjalnych powiatu słupskiego. Organizatorzy postawili przed nimi nie lada wyzwanie. W 90 minut ugotować fantastyczne danie z ziemniaka.

- Cieszę się, że mogę pomagać młodszym kolegom. Odkryłem w sobie prawdziwą pasję do gotowania. Moim marzeniem jest wyjechać po szkole do Anglii i szkolić się u najlepszych. Takie konkursy uczą współzawodnictwa na równi z zawodami sportowymi, a jaki pyszny efekt - zachwalał uczeń klasy zawodowej.

Poddany ocenie był przede wszystkim koncept dania, wykonanie, sposób podania, ale kluczowy był smak dania.

Do następnego etapu wyłonione zostały zwycięskie drużyny, o czym zdecydowało jury w składzie: Alfons Klepin, członek Zarządu Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Oddziału w Słupsku, dyrektor szkoły Małgorzata Iwańska oraz Karolina Keler, nauczycielka języka kaszubskiego w Słupsku.

- Uczestnicy przy kuchennych blatach walczyli o zakwalifikowanie się do II etapu konkursu, który zaplanowano na kwiecień. Gotowaliśmy w trzech turach i przyznaję, że poziom jest bardzo wyrównany. Młodzież przygotowywała Bůlwňwô zapiekanka, bůlewny krokietë, sztëpka z půlkama, czyli wszystkim nam dobrze znane smakołyki ziemniaczane - relacjonowała Karolina Keler, nauczycielka.

W majowym finale wezmą udział trzy najlepsze drużyny, które pod bacznym okiem doświadczonego kucharza będą starać się o tytuł Mistrza Regionalnej Kuchni.

- Na inaugurację konkursu chcemy zaprosić cenionego w regionie mistrza kuchni. Dla naszych uczniów to największe autorytety - dodała organizatorka.

Gimnazjaliści zdradzili nam, że większość receptur wykorzystywanych jest od lat w ich rodzinach przez babcie. Sami gotują chętnie, ale jeszcze nie są pewni, czy wiążą z gotowaniem swoją przyszłość. Kaszubska kuchnia jest na pewno warta promocji.

Czytaj także na GP24

gp24

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza