Mikrofalówka - sposób na szybki podgrzanie obiadu. Ale czy warto ryzykować?
Kto dziś w domu nie ma mikrofalówki - używa jej zdecydowana większość z nas. Trudno się temu dziwić, kuchenka mikrofalowa to szybki sposób na podgrzanie obiadu, zwłaszcza gdy po pracy nie mamy zbyt wiele czasu aby ugotować sobie posiłek. Tymczasem wystarczą 3-4 minuty by z mikrofalówki wyjąć gorący i pachnący posiłek. Okazuje się jednak, że nie wszystko można do niej włożyć. Są produkty, które mogą nie tylko tracą swoje właściwości odżywcze ale także mogą nam zaszkodzić czy nawet zniszczyć mikrofalówkę.
Negatywne skutki używania kuchenki mikrofalowej
Podczas podgrzewania żywności mikrofale mogą powodować:
- Przemiany, które tworzą czynniki rakotwórcze
- Zmniejszenie biokompatybilności składników odżywczych (witamin i minerałów)
- Utrata od 60% do 90% energii kalorycznej
- Spadek zawartości białka
- Powstawanie wolnych rodników
Czego pod żadnym pozorem nie powinno się wkładać i podgrzewać w kuchence mikrofalowej? Zobacz listę rzeczy i potraw w naszej galerii zdjęć:
Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?