- W tym konkursie liczy się nie tylko kreatywność i sztuka przyrządzenia potraw, ale także wykorzystanie regionalnych produktów. Udział w konkursie biorą uczniowie nie tylko ze Słupka, ale również z Lęborka, ze Sławna, z Łodzierzy, z Wejherowa.
Po przygotowanych już potrawach widać, że poziom jest bardzo wysoki. Pojawiły się dania z ryb, z kaczki, gęsiny. Uczniowie wykazali się dużą wiedzą z zakresu gastronomii - mówi Rafał Marglarczyk, nauczyciel Centrum Kształcenia Praktycznego oraz właściciel i szef kuchni restauracji Pyszne Jedzonko w Słupsku, który przyznaje, że już teraz mógłby zatrudnić kilka kreatywnych osób, które wzięły udział w Kulinarnym Pucharze Regionu.
Gościem honorowym, który zasiadł w jury był Karol Okrasa, znany w Polsce między innymi z telewizyjnych programów kulinarnych.
Podkreślał on, że młodzi ludzie nie powinni podążać ślepo za trendami, ale próbować odtworzyć smak dzieciństwa, dodając do niego coś od siebie.
- To co mamy w ogródku, lub tuż za miedzą u sąsiadki jest tak naprawdę naszym złotem, naszym dobrem narodowym, spuścizną, którą warto celebrować - mówił przemawiając do młodych tuż przed ogłoszeniem wyników.
Wspomniał również o tym, że mnóstwo dań wzbudziło jego zaciekawienie i nawet sam nie wpadłby na takie połączenia smakowe.
Trzecie miejsce zdobył Mateusz Wróblewski, drugie miejsce Dawid Lorek, a pierwsze - Dawid Mielewczyk.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?