Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

VI edycja Kulinarnego Pucharu Regionu (wideo)

Dorota Aleksandrowicz
W piątek, 9 maja uczniowie szkół gastronomicznych wzięli udział w VI już edycji Kulinarnego Pucharu Regionu. Uczniowie przygotowywali regionalne potrawy na miejscu, w Centrum Kształcenie Praktycznego w Słupsku.

- W tym konkursie liczy się nie tylko kreatywność i sztuka przyrządzenia potraw, ale także wykorzystanie regionalnych produktów. Udział w konkursie biorą uczniowie nie tylko ze Słupka, ale również z Lęborka, ze Sławna, z Łodzierzy, z Wejherowa.

Po przygotowanych już potrawach widać, że poziom jest bardzo wysoki. Pojawiły się dania z ryb, z kaczki, gęsiny. Uczniowie wykazali się dużą wiedzą z zakresu gastronomii - mówi Rafał Marglarczyk, nauczyciel Centrum Kształcenia Praktycznego oraz właściciel i szef kuchni restauracji Pyszne Jedzonko w Słupsku, który przyznaje, że już teraz mógłby zatrudnić kilka kreatywnych osób, które wzięły udział w Kulinarnym Pucharze Regionu.

Gościem honorowym, który zasiadł w jury był Karol Okrasa, znany w Polsce między innymi z telewizyjnych programów kulinarnych.

Podkreślał on, że młodzi ludzie nie powinni podążać ślepo za trendami, ale próbować odtworzyć smak dzieciństwa, dodając do niego coś od siebie.

- To co mamy w ogródku, lub tuż za miedzą u sąsiadki jest tak naprawdę naszym złotem, naszym dobrem narodowym, spuścizną, którą warto celebrować - mówił przemawiając do młodych tuż przed ogłoszeniem wyników.

Wspomniał również o tym, że mnóstwo dań wzbudziło jego zaciekawienie i nawet sam nie wpadłby na takie połączenia smakowe.

Trzecie miejsce zdobył Mateusz Wróblewski, drugie miejsce Dawid Lorek, a pierwsze - Dawid Mielewczyk.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza