Jakie wybrać szkło? Jaka jest kolejność mieszania? Z lodem pokruszonym, czy w kostkach? Ozdabiać, czy nie? Plasterkiem cytryny, czy ananasa? Jeśli masz wątpliwości, a różne książki dają Ci różne odpowiedzi, możesz zapisać się na szkolenie barmańskie organizowane przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów, które odbędzie się w Koszalinie.
SPB jest pozarządową organizacją prowadzoną przez barmanów dla barmanów, której podstawową funkcją jest integracja tego środowiska w Polsce, podnoszenie kwalifikacji i kreatywności barmanów oraz promocja najwyższych standardów pracy w tym zawodzie.
Jest jedynym reprezentantem Polski w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Barmanów, które co roku spotyka się na międzynarodowych kongresach, gdzie rozgrywane są mistrzostwa świata w przyrządzaniu drinków.
- Kurs rozpocznie się 4 października o godzinie 8 - informuje Artur Olech, szef piwiarni Warka przy ul. Wańkowicza, gdzie szkolić się będą barmani. - Szkolenie będzie trwało cztery dni. Zakończy je egzamin pisemny i praktyczny.
Pełna nazwa kursu to "barman-mikser" SPB - Level A. Kiedyś kurs był po prostu szkoleniem I stopnia, jednak, jak mówią członkowie Stowarzyszenia Barmanów, firmy nie posiadające własnych, licencjonowanych programów szkoleniowych , odpowiedniej kadry trenerów i wykładowców, realizują szkolenia barmańskie I i II stopnia, wprowadzając w błąd potencjalnych przyszłych barmanów.
Zajęcia w Koszalinie poprowadzi Ryszard Matusiak, uczeń Zdzisława Nowickiego, okrzykniętego "ojcem polskich barmanów". Ryszard Matusiak ma najwyższy tytuł barmański - Master Bartender. W Polsce uzyskało go jedynie 26 osób, w tym dziś czynnych jest 12 barmanów.
Zapisy na kurs już trwają. Zgłaszać swój udział można osobiście w siedzibie klubu Warka przy ul. Wańkowicza 82 w Koszalinie. - W szkoleniu mogą wziąć udział osoby pełnoletnie. Płeć nie ma znaczenia. Podobnie jak doświadczenie zawodowe - przyjść mogą absolutni amatorzy, jak również osoby, które pracują już w zawodzie, ale chcą podnieść swoje kwalifikacje - tłumaczy Artur Olech.
Nauka odbywać się będzie nie na zabarwionych wodach, ale z wykorzystaniem wszystkich potrzebnych alkoholi. Stąd koszt kursu - 600 złotych.
Level A SPB posiada rekomendację International Bartenders Association, gdyż zawartość merytoryczna oraz zestawy zajęć praktycznych są zbieżne z programami szkoleniowymi większości organizacji barmańskich zrzeszonych w tej światowej organizacji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?