Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Koszalinie swoje umiejętności zaprezentowali restauratorzy

Joanna Krężelewska [email protected] Tel. 94 347 35 99 Fot. Radek Koleśnik
Firma Suma Service po raz drugi zaprosiła przedstawicieli branży hotelarskiej i gastronomicznej na wyjątkową imprezę.
Firma Suma Service po raz drugi zaprosiła przedstawicieli branży hotelarskiej i gastronomicznej na wyjątkową imprezę.
Restauratorzy z regionu zjechali wczoraj do Koszalina na Andrzejkowe Kulinaria. W menu w roli głównej był dzik. Impreza przyciągnęła tłumy gastronomików oraz łasuchów.

Firma Suma Service po raz drugi zaprosiła przedstawicieli branży hotelarskiej i gastronomicznej na wyjątkową imprezę. Tematem przewodnim tegorocznego spotkania była kuchnia polska w nowej odsłonie.

Rafał Smelkowski, właściciel firmy Suma Servis, pomysłodawca i organizator imprezy, chce w ten sposób integrować branżę. - Duże targi, jak te organizowane w Kołobrzegu, nie spełniają swojego zadania - stwierdził. - Dlatego postanowiliśmy spotykać się w bardziej kameralnym gronie.

- To świetny pomysł - ocenił Mateusz Urbański, szef kuchni koszalińskiej restauracji Studnia. - Można zobaczyć nowe trendy w kuchni, ale przede wszystkim sprawdzić najnowocześniejszy sprzęt kulinarny.

Choć kucharze z jedenastu restauracji z Koszalina, Sławna, Kołobrzegu, Szczecinka, Mielna i Dąbek stanęli w szranki, podkreślali, że atmosfera była przyjacielska. - To nie rywalizacja, a spotkanie przyjaciół - podsumował Mateusz Urbański.

Jurorzy z Zachodniopomorskiego Oddziału Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oraz Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques próbowali wielu wybornych dań. Były wśród nich takie specjały, jak dziczyzna z sosem jałowcowo-kardamoniowym, zaserwowana przez kucharzy z restauracji Laterna w kołobrzeskim hotelu Baltic Plaza.

Za to właśnie danie jurorzy przyznali nagrodę główną w konkursie - rejs promem do Szwecji. Koeljne miejsca na podium zajęły restauracje: Zieliński ze Szczecinka i restauracja hotelu Arka Medical SPA z Kołobrzegu.

Andrzejkowe Kulinaria były też okazją do zdobywania wiedzy. W programie znalazło się gotowanie z wykorzystaniem nowych technologii w kuchni, które poprowadził Krzysztof Gawlik i Wojciech Harapkiewicz, prezentacja produktów firm gastronomicznych.

Właściciele pubów z zainteresowaniem oglądali propozycje firmy Ice-O-Matic, która specjalizuje się w maszynach produkujących lód.

- Duszą baru jest barman, ale sercem lód, który dodawany jest do niemal każdego napoju - mówił Max Warno. Przebrany w hawajski strój przyrządzał drinki - alkoholowe i bezalkoholowe - z dodatkiem lodu, oczywiście.

Ca ważne, każdy mógł sprawdzić w praktyce, czy promowane urządzenia się spisują i jak gotują szefowie kuchni - potraw serwowanych gościom imprezy było mnóstwo.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza