MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W Łebie sezon w pełni. Branża turystyczna na najwyższych obrotach [zdjęcia]

Wojciech Frelichowski
Łeba latem to modny kierunek urlopowych wypadów.
Łeba latem to modny kierunek urlopowych wypadów. Wojciech Frelichowski
Sezon letni w pełni, zatem zajrzeliśmy do Łeby, która od lat jest modnym turystycznym kurortem. Wakacje trwają już ponad miesiąc i choć wczasowiczów nie brakuje, to jednak nie są to tłumy. Ale branża turystyczna pracuje na pełnych obrotach.

W Łebie lokale gastronomiczne, sklepy, stragany i inne punkty związane z turystyką czekają na klientów. Nie mówiąc już o hotelach i pensjonatach, z których sporo działa już od maja.

Turystów nie brakuje, ale na plaży bez problemu znajdziemy wygodnie miejsce. Jednak tłumów wczasowiczów nie zauważyliśmy.

Sprawdziliśmy ceny w gastronomii. Oczywiście przede wszystkim nad morzem trzeba zjeść rybę. Większość punktów gastronomicznych podaje ceny za 100 g ryby. Np. dorsz kosztuje ok. 15-17 zł, flądra 10-14 zł, a łosoś 17-19 zł. Wśród oferty wielu lokali są też bałtyckie ryby, które rzadko można spotkać w menu, np. gładzicę (12 zł 100g), czy cennego smakowo turbota (17 zł).

A w niektórych punktach można zamówić szprotki – ryby powszechnie występujące w Bałtyku, ale rzadko spotykane w gastronomii. Np. porcja smażonych szprotek (150 g) z dipem i grzankami kosztuje 25 zł.

W paru punktach wypatrzyliśmy też smażone śledzie – 9 zł za 100 g.

Jeśli ktoś nie lubi przeliczania gramatury smażonych ryb na złotówki, znajdzie też dania gotowe. Np. zestaw z dorsz pieczony z frytkami lub ziemniakami i surówką kosztuje 48 zł. Zestaw z tymi samymi dodatkami, ale z flądrą jako głównym składnikiem kosztuje 45 zł.

Bardziej wyszukany zestaw – dorsz w sosie serowym (z dodatkami) to koszt 45 zł. A łosoś pieczony w zestawie - 59 zł.

Wśród dań mięsnych króluje klasyczny schabowy z dodatkami kosztuje średnio od 35 do 50 zł. Placek po węgiersku – 36 zł, a pierogi ruskie 29 zł.

W jednym z lokali zauważyliśmy rarytas – pieczone prosię. Cena? 19 zł za 100 g.

Kebap – 24 zł lub 35 zł na talerzu. Pizza – 28 zł margherita, 33 zł funghi, 35 zł salami.

Zupy – od 15 za rosół, 18 zł pomidorowa lub żurek, 25 zł rybna.

W ofercie deserowej królują lody i gofry. Jedna gałka kosztuje średnio 8 zł. Lody włoskie – 13 - 16 zł sztuka. Natomiast ceny gofrów zaczynają się od 9 zł za tzw. gofr suchy. Gofr z bitą śmietaną kosztuje ok. 12 zł, z owocami – 18 zł. Bardziej wyszukane desery to już wydatek rzędu 25 – 35 zł. Ale bez problemu można też wydać 45 zł.

Popularnością nad morzem cieszą się morskie rejsy statkami wycieczkowymi. Np. 45 minutowa wyprawa to koszt 60-70 zł.

Odwiedzając Łebę własnym samochodem trzeba też wziąć pod uwagę koszt parkowania. Niemal całe miasto objęte jest płatnym parkowaniem. Parking na pół godziny kosztuje 2,5 zł, godzina - 5 zł. Cała doba to 35 zł.

W Rowach sezon w pełni, ale tłumów nie ma [zdjęcia]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Stan klęski żywiołowej zostanie wprowadzony

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza