O mistrzostwa w zbieraniu grzybów w Korzybiu już od dawna mówi się w całej Polsce, bo impreza zdobyła już rozgłos ogólnokrajowy. Jak zawsze scenerią imprezy będą lasy otaczające jezioro w Korzybiu, nad którym zlokalizowany będzie start i meta oraz punkt sędziowski.
Zapisy do zawodów rozpoczną się o godz. 8.30, którym będzie towarzyszyć prezentacja umiejętności sygnalistów z Technikum Leśnego w Warcinie. Same mistrzostwa – czyli zbieranie grzybów - zaplanowano w godzinach 9.30 – 12.30. Uczestnicy grzybobrania powinni mieć ze sobą koszyk lub wiadro na grzyby.
Grzybiarze będą rywalizowali w kilku konkurencjach. To m.in. król grzybiarzy, najliczniejsza rodzina grzybów, najbardziej nietypowy grzyb, czy największy grzyb. Kto zdobędzie laury w poszczególnych kategoriach okaże się o godz. 13.30.
Nie zabraknie poczęstunku dla uczestników, o które zadba Rafał Niewiarowski, uczestnik programu „Top Chef” i szef restauracji Dym na Wodzie w Słupsku. Przygotowywanym daniem będzie krupnik na żeberkach z grzybami.
Organizatorami XVI Otwartych Mistrzostw w Zbieraniu Grzybów są Biblioteka Miasta i Gminy Kępice oraz Gmina Kępice.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?