Jest to impreza zorganizowana wspólnie przez Hotel Grand Lubicz i Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Ustce. Pomysłodawcą i osobą wiodącą przy organizacji kolacji jest Pan Marcin Szwak, szef kuchni w hotelu Grand Lubicz, finalista prestiżowych konkursów kulinarnych, zarówno krajowych jak i zagranicznych (między innymi ósmej edycji konkursu kulinarnego Wine end Food Noble Night.)
- Hotel - jego kierownictwo i pracownicy już od jakiegoś czasu należą do grona przyjaciół szkoły, a piątkowa impreza jest wyrazem układającej się owocnie współpracy. Polega ona przede wszystkim na możliwości odbywania przez uczniów technikum kształcących się w zawodach technik hotelarz i technik żywienia i usług gastronomicznych zajęć praktycznych i praktyk zawodowych w ekskluzywnym i cenionym w kraju i za granicą hotelu - mówi dyrektor ZSOiT, Józef Masłowski. - Grand Lubicz wspiera szkołę w organizacji konkursów kulinarnych, np. takich jak „ Jesień na stołach”, którego pomysłodawczynią i organizatorką była nauczycielka przedmiotów gastronomicznych p. Dagmara Jendrzejczak. - kontynuuje Masłowski - Szefowie kuchni i menadżer hotelu brali udział w pracach Jury. Hotel był także sponsorem nagród. Po raz kolejny uczniowie ZSOiT będą mieli okazję zdobywać cenne doświadczenia zawodowe pod okiem fachowców.
Wspólnie z szefem kuchni, kucharzami i załogą hotelu uczniowie przygotują uroczystą kolację. Będą mieli okazję pracować w kuchni jako kucharze, ale także na sali jako kelnerzy.
- Będzie to prawdziwe wyzwanie, gdyż zaplanowano wykwintne menu, a kolacja ma być przygotowana na 100 osób. Wśród zaproszonych gości znajdą się przedstawiciele władz samorządowych: Starostwa Powiatowego w Słupsku, Urzędu Miasta Ustka, Urzędu Gminy, instytucji kulturalnych, oświatowych i sportowych oraz przedsiębiorcy z Ustki i regionu. - dodaje dyrektor Masłowski.
Zaplanowano sporo atrakcji, a wśród nich aukcję cennych przedmiotów przekazanych np. przez sportowców, instytucje kulturalne, prywatne osoby oraz niespodzianek przygotowanych przez przedsiębiorców. Całkowity dochód z imprezy zostanie przeznaczony na doposażenie pracowni gastronomicznej ZSOiT w Ustce.
Czytaj także na GP24
- Laur Piękna. Zwycięzcy nagrodzeni (zideo, zdjęcia)
- Interwencja policji przed CH Jantar (zdjęcia)
- II Słupski Kongres Kobiet (wideo, zdjęcia)
- Morze odsłoniło martwy las w okolicach Rowów (zdjęcia)
- Napad w biały dzień. Z pałkami wpadli do mieszkania (zdjęcia)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?