Food truck, to samochód, który został przystosowany do sprzedaży jedzenia. Zazwyczaj w takim to właśnie pojeździe znajduje się kuchnia, w której sprzedawane jedzenie jest przygotowywane. Tego typu pojazdy najczęściej można spotkać w miejscowościach wypoczynkowych. W dużych miastach są popularne w pobliżu skupisk zakładów pracy, biur i centrów handlowych.
Food trucki znane są również słupszczanom. Przez kilka lat organizowany był mieście festiwal food trucków. Na kilka dni w roku plac Zwycięstwa zamieniał się w miasteczko food trucków z burgerami, pizzami, specjałami kuchni meksykańskiej, chińskiej, polskiej, a także ze słodkimi przekąskami.
Pandemia koronawirusa wyhamowała tego typu objazdowe imprezy. Ale Urząd Miejski w Słupsku ma nową propozycję dla właścicieli food trucków.
- Inicjatywa, którą pojęliśmy wynikła z aktualnej sytuacji, w której znalazła się branża gastronomiczna. Proponujemy przedsiębiorcom, właścicielom food trucków, ustawienie tych pojazdów w kilku lokalizacjach w mieście na preferencyjnych warunkach w ramach opcji dzierżawy bezprzetargowej - mówi Dagna Mikołajczak- Maśnicka, kierownik Referatu Promocji i Biznesu Wydziału Współpracy i Promocji w Urzędzie Miejskim w Słupsku.
Wskazano 11 lokalizacji w mieście, gdzie w sezonie letnim mogłyby stacjonować takie pojazdy. To głównie tereny zielone, jak np. parki (Wschodni, Zachodni, Park Kultury i Wypoczynku). Zajmowane przez pojazd miejsce było skalkulowane na preferencyjnych stawkach.
- Opłata będzie wynosić tylko 10 złotych za metr kwadratowy miesięcznie - informuje Dagna Mikołajczak- Maśnicka.
Wyznaczenie miejsc w mieście i preferencyjne stawki za ich zajęcie to nie tylko element wsparcia dla branży gastronomicznej. Jak wyjaśnia kierownik Referatu Promocji i Biznesu Wydziału Współpracy i Promocji UM w Słupsku, to również sposób na ożywienie przestrzeni miejskiej i zaproponowanie mieszkańcom nową ofertę, które może być zachętą do wyjścia z domów.
- Odebraliśmy już kilka telefonów od przedsiębiorców zainteresowanych taką ofertą. Wśród nich byli nie tylko ci, którzy mają food trucki, ale także tacy, którzy chcą kupić taki pojazd - oznajmia Dagna Mikołajczak- Maśnicka.
Strefa Biznesu: Czterodniowy tydzień pracy w tej kadencji Sejmu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?