W Słupsku będą miejsca do stacjonowania food trucków

Wojciech Frelichowski
Wojciech Frelichowski
W Słupsku od kilku lat organizowane są okazyjne zloty, czy też festiwale food trucków. Na zdjęciu: festiwal w Parku Kultury i Wypoczynku sprzed kilku lat.
W Słupsku od kilku lat organizowane są okazyjne zloty, czy też festiwale food trucków. Na zdjęciu: festiwal w Parku Kultury i Wypoczynku sprzed kilku lat. Fot. Krzysztof Piotrkowski
Słupsk zachęca właścicieli food trucków do ustawienia na sezon swoich pojazdów w mieście. Proponowanych jest kilka lokalizacji na preferencyjnych stawkach.

Food truck, to samochód, który został przystosowany do sprzedaży jedzenia. Zazwyczaj w takim to właśnie pojeździe znajduje się kuchnia, w której sprzedawane jedzenie jest przygotowywane. Tego typu pojazdy najczęściej można spotkać w miejscowościach wypoczynkowych. W dużych miastach są popularne w pobliżu skupisk zakładów pracy, biur i centrów handlowych.

Food trucki znane są również słupszczanom. Przez kilka lat organizowany był mieście festiwal food trucków. Na kilka dni w roku plac Zwycięstwa zamieniał się w miasteczko food trucków z burgerami, pizzami, specjałami kuchni meksykańskiej, chińskiej, polskiej, a także ze słodkimi przekąskami.

Pandemia koronawirusa wyhamowała tego typu objazdowe imprezy. Ale Urząd Miejski w Słupsku ma nową propozycję dla właścicieli food trucków.

Od piątku do niedzieli na placu Zwycięstwa trwać będzie zlot food trucków. Uczestników rodzinnego pikniku karmić będzie blisko 20 food trucków mobilnych restauracji i kawiarni. Wszystkie każdego dnia czynne będą w godz. 10-20. Każdy z pojazdów serwuje oryginalne potrawy: od burgerów ze wszystkich stron świata, poprzez tybetańskie pierożki, aż po smażone batony i lody molekularne. Każdego dnia odbywać się będą gry i zabawy: zajęcia z robotyki, strefa z animatorami, a dla dorosłych strefa chillout z didżejem i leżakami.

Rozpoczął się słupski Zlot Foodtracków [wideo, zdjęcia]

- Inicjatywa, którą pojęliśmy wynikła z aktualnej sytuacji, w której znalazła się branża gastronomiczna. Proponujemy przedsiębiorcom, właścicielom food trucków, ustawienie tych pojazdów w kilku lokalizacjach w mieście na preferencyjnych warunkach w ramach opcji dzierżawy bezprzetargowej - mówi Dagna Mikołajczak- Maśnicka, kierownik Referatu Promocji i Biznesu Wydziału Współpracy i Promocji w Urzędzie Miejskim w Słupsku.

Wskazano 11 lokalizacji w mieście, gdzie w sezonie letnim mogłyby stacjonować takie pojazdy. To głównie tereny zielone, jak np. parki (Wschodni, Zachodni, Park Kultury i Wypoczynku). Zajmowane przez pojazd miejsce było skalkulowane na preferencyjnych stawkach.

- Opłata będzie wynosić tylko 10 złotych za metr kwadratowy miesięcznie - informuje Dagna Mikołajczak- Maśnicka.

Wyznaczenie miejsc w mieście i preferencyjne stawki za ich zajęcie to nie tylko element wsparcia dla branży gastronomicznej. Jak wyjaśnia kierownik Referatu Promocji i Biznesu Wydziału Współpracy i Promocji UM w Słupsku, to również sposób na ożywienie przestrzeni miejskiej i zaproponowanie mieszkańcom nową ofertę, które może być zachętą do wyjścia z domów.

- Odebraliśmy już kilka telefonów od przedsiębiorców zainteresowanych taką ofertą. Wśród nich byli nie tylko ci, którzy mają food trucki, ale także tacy, którzy chcą kupić taki pojazd - oznajmia Dagna Mikołajczak- Maśnicka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku pracy w 2023 roku

Komentarze 7

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Emil Mirski
23 czerwca, 9:23, Emil Mirski:

Do parku idę wypocząć od hałasu miejskiego od smrodu spalin i pobawić oko kolorami z przewagą zielonego.Stawianie bud w takich miejscach,które wytwarzają smród przypalonego tłuszczu i warzonych na nim produktów,to jakieś nieporozumienie.

23 czerwca, 13:20, Gość:

stul pysk maruderze

Sikun,zmień pampersa.

G
Gość
23 czerwca, 9:23, Emil Mirski:

Do parku idę wypocząć od hałasu miejskiego od smrodu spalin i pobawić oko kolorami z przewagą zielonego.Stawianie bud w takich miejscach,które wytwarzają smród przypalonego tłuszczu i warzonych na nim produktów,to jakieś nieporozumienie.

stul pysk maruderze

G
Gość

zachęcamy do wyjścia z domu????????????????

tylko w naszym parku smród oleju

normalnie mają w tym urzędzie jebla

E
Emil Mirski

Do parku idę wypocząć od hałasu miejskiego od smrodu spalin i pobawić oko kolorami z przewagą zielonego.Stawianie bud w takich miejscach,które wytwarzają smród przypalonego tłuszczu i warzonych na nim produktów,to jakieś nieporozumienie.

J
Jarosław Kaczyński

Super wiadomość

S
Spostrzegawczy

Ciekawe jak będzie się te "fastfoody" konsumowało, skoro nie wolno jeść w miejscach publicznych?!

G
Gość

Czyli jakie są te preferencyjne stawki ?

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza
Dodaj ogłoszenie