W miejscu, gdzie przez lata działał sklep z zabawkami, otwarto królestwo makaronów - Magazyn Makaronu Alessandro Di Pasta. To pomysłowy bar szybkiej obsługi, w którym można komponować dania z siedmiu rodzajów makaronów, kilku sosów, serów i dodatków. Do tego w barze serwuje się zupy - na stałe jest pomidorowa, a jako sezonowa, teraz grzybowa. Są też sałatki i desery.
Zobacz także: W Słupsku otwarto nową restaurację z sushi
- Pomysł, żeby otworzyć bar z makaronami chodził za mną już od dwóch lat. Podpatrywałam podobne za granicą. Brakowało mi tylko w Słupsku lokalu, który spełniałaby moje oczekiwana. Dużego, przestronnego, z dużymi witrynami - mówi Magdalena Orłowska. Ona też ma już doświadczenie w branży. Prowadzi pizzerię PePe i Baccarat Cafe przy al. Sienkiewicza w Słupsku.
- Dlaczego makarony? Bo w Słupsku jest nisza. Typowo makaronowego baru tu nie ma - mówi pani Magdalena, która postawiła na ciekawy wystrój lokalu. - Wszystkie meble pochodzą z recyklingu. Krzesła i fotele są tylko odnowione. Stoły i ławy zbite są z drewnianych palet.
Centralnym miejscem jest jednak duży koedukacyjny stół. - Naszym zamysłem jest, aby siadali przy nim wspólnie wszyscy goście. By nawiązywali wspólne rozmowy: poznawali się, lub po prostu pogadali - mówi szefowa lokalu. W środku stołu oraz przy ladzie rosną w doniczkach świeże zioła. Można nimi doprawiać swoje dania.
Podstawowe porcje makaronu kosztują w zależności od wielkości 7,90 lub 12,90 zł. Klient sam wybiera rodzaj makaronu, sosu i sera. Do tego można dobrać dodatki mięsne lub warzywne w cenie 2 zł. Alessandro Di Pasta jest czynny codziennie od godz. 10 do 21.
Monika Zacharzewska.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?