6 z 6
Poprzednie
Przejdź na i.pl
W tych grzybach nie znajdziesz robaków. Kurki już widać w polskich lasach. Nie smaż ich i nie sól, bo stracą wartości przeciwpasożytnicze
Nalewka z kurek
Domowy preparat odrobaczający? Czemu nie! Kurki są teraz na wyciągnięcie ręki, warto skorzystać z ich walorów. Przygotowanie nalewki jest banalnie proste (proporcje na dwie osoby). Garść świeżych zebranych grzybów przemywamy w wodzie z solą, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Najlepiej żeby udało się uzbierać 5 łyżek stołowych posiekanych kurek. Wsypujemy je do słoika, zalewamy szklanką wódki i zakręcamy. Mikstura powinna postać w lodówce ok. dwóch tygodni. Potem można ją spożywać po jednej łyżeczce dziennie. Ważne – należy pić tylko część płynną, bez kawałków grzybów.