Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warsztaty kuchni dawnej w Lęborku (wideo, zdjęcia)

(zida)
Bractwo historyczne z Lęborka zorganizowało warsztaty kuchni dawnej. W baszcie przygotowywano gęś na świętego Marcina.
Bractwo historyczne z Lęborka zorganizowało warsztaty kuchni dawnej. W baszcie przygotowywano gęś na świętego Marcina. Sylwia Lis
Gęsina wraca do łask i na stoły. Bractwo historyczne z Lęborka zorganizowało warsztaty kuchni dawnej. W baszcie przygotowywano gęś na świętego Marcina.

Gęsina na św. Marcina w Lęborku

To już kolejne, ale w tym roku ostatnie warsztaty kuchni dawnej zorganizowane przez Lęborskie Bractwo Historyczne.

Uczestnicy mogli już nauczyć się piec chleb na zakwasie, przygotowywali tarte z warzywami oraz soczewicę z warzywami. Wszystkie dania po przygotowaniu można było skosztować w replikach naczyń średniowiecznych pochodzących głównie z Lęborka, Chojnic i Pucka.

Na 11 listopada, z okazji odzyskania niepodległości uczestnicy przygotowywali specjalne danie: gęsinę na świętego Marcina. Chętnych tym razem było mnóstwo, przyszły babcie z wnukami, ojcowie z dziećmi. Danie nie było proste - i nie tradycyjne. Był to pudding z gęsi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza