Doktoranci z katedry procesów i urządzeń przemysłu spożywczego przygotowali dla uczniów kierunku technik technologii żywienia słupskiego Zespołu Szkół Agrotechnicznych warsztaty oceny sensorycznej jakości produktów spożywczych.
- Chodzi o to, aby wyczulić u nich zmysł smaku. Jednym z testów jakie powinny przejść osoby badające jakość produktów spożywczych, sommelierzy, bariści, czy właśnie technolodzy żywności, jest próba na tzw. daltonizm smakowy - mówi dr Tomasz Rydzkowski z Politechniki Koszalińskiej. - Polega ona na badaniu zdolności rozpoznawania czterech podstawowych smaków - słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i słonego podawanych w różnym stężeniu.
Wyczuwanie nawet najbardziej subtelnych smaków można wyćwiczyć, do tego stopnia, że specjaliści potrafią. np opisać skład dodatków używanych do produkcji wędliny po zjedzeniu plasterka. Zmysł smaku jest jednak stępiony u osób z niektórymi chorobami, palących papierosy i po spożyciu alkoholu.
Pracownicy i studenci Politechniki Koszalińskiej z podobnymi warsztatami odwiedzają też inne szkoły na Pomorzu, a chętni, m.in. uczniowie słupskiego Zespołu Szkół Agrotechnicznych, jeżdżą na wykłady i warsztaty na koszalińską uczelnię.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?