Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warzywa i owoce w diecie kobiet i mężczyzn

Archiwum
Najchętniej jemy warzywa surowe i gotowane.
Najchętniej jemy warzywa surowe i gotowane. Archiwum
Kobiety częściej niż mężczyźni spożywają warzywa i owoce.

Tak wynika z badań ankietowych przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii "Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców".

- Większość Polaków nie stosuje się do zaleceń żywieniowych, które mówią o spożywaniu codziennie kilku porcji warzywno-owocowych. Oznacza to, że wciąż nie mamy wyrobionych w społeczeństwie pozytywnych nawyków żywieniowych - ubolewa Agnieszka Falba, dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, inicjator ogólnopolskiej kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców".

- Najlepiej jeść warzywa i owoce pięć razy w ciągu dnia - to częstotliwość zalecana przez specjalistów.

Częstotliwość spożywania owoców i warzyw wśród kobiet i mężczyzn w badaniach wygląda następująco:

- Spożywanie warzyw i owoców kilka razy dziennie deklaruje 23 procent kobiet i 15 procent mężczyzn.

- Spory odsetek osób płci męskiej, bo aż 20 procent, je warzywa i owoce tylko 2-3 razy w tygodniu.

- Najczęściej produkty te pojawiają się w naszej diecie raz dziennie lub prawie codziennie (tak odpowiedziało w badaniach 52 procent kobiet i 58 procent mężczyzn).

Jeśli chodzi o sposób przyrządzania warzyw i owoców, najchętniej jemy je surowe lub gotowane, jednak preferencje są dość zróżnicowane. Kobiety częściej niż mężczyźni wybierają bardziej pracochłonne formy przyrządzania warzyw i owoców:

- duszenie (31 procent kobiet i 26 procent mężczyzn),
- parowanie (28 procent kobiet i 19 procent mężczyzn),
- pieczenie (24 procent kobiet i 15 procent mężczyzn),
- grillowanie (24 procent kobiet i 12 procent mężczyzn).

Również kobiety (77 procent) częściej niż mężczyźni (69 procent) jedzą warzywa i owoce jako samodzielne potrawy, na przykład w postaci przekąsek między posiłkami głównymi.

Jeszcze większą dysproporcję można zaobserwować w przypadku spożywania warzyw i owoców jako dodatku do innych potraw, na przykład w formie surówki lub sałatki. Spożywa je w ten w sposób 88 procent kobiet i 75 procent mężczyzn.
Z kolei mężczyźni wolą produkty krajowe. Odsetek panów preferujących rodzime owoce i warzywa wynosi aż 43 procent. W przypadku kobiet wynosi on 38 procent.

Na podstawie materiałów prozdrowotnej akcji "Pora na pomidora".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza