Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warzywa na grillu. Dietetyk radzi, jak je przygotować

Anna Nowak
Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami. Znakomita do dań z grilla.
Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami. Znakomita do dań z grilla. Dan Cake
Które warzywa sprawdzą się na grillu? Zazwyczaj wybieramy cukinię, bakłażana i paprykę, ale możliwości jest znacznie więcej. Dlaczego warto wrzucać warzywa na ruszt i jak najlepiej je przygotować podpowiada Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia.

Sezon grillowy wystartował, a jego motywem przewodnim zwykle jest mięso. I chociaż trudno wyobrazić sobie tę kulinarną tradycję bez kiełbasy, karkówki czy drobiowych skrzydełek, warto pamiętać o bogactwie grillowanych warzyw, które stanowią zdrową alternatywę dla wysokokalorycznych dań.

Grillowane warzywa zachowują wartości odżywcze

– Warzywa warto grillować na półtwardo tak, aby zachowały swoje wartości odżywcze: witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Jeżeli będziemy trzymać warzywa na ruszcie zbyt długo, stracą one część witamin oraz mikro- i makroelementów. Wyjątkiem są na przykład ziemniaki, które nie mogą być surowe i potrzebują więcej czasu – mówi Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia.

Oprócz cukinii, bakłażana czy papryki coraz częściej na ruszcie lądują fenkuł, cykoria, bataty i szparagi. Bogaty wybór sprawia, że jarzyny stają się nie tylko skromnym uzupełnieniem tradycyjnych potraw z grilla, ale są również ważnym elementem tego rodzaju posiłku, szczególnie w przypadku osób, które dbają o dietę i ograniczających spożycie mięsa.

5 wskazówek dotyczących grillowania warzyw

Wszystkie rodzaje warzyw nadają się do wrzucenia na ruszt, ale należy pamiętać, że większość z nich powinniśmy grillować krótko, ok. 4-10 minut.

Warzywa, które wymagają szybkiej obróbki termicznej możemy grillować w całości lub w większych kawałkach. Ziemniaki i bataty warto pokroić na mniejsze części.

Nie zapominajmy o nietypowych warzywach - takich jak sałata, kapusta czy ogórek. To ostatnie warzywo trzymajmy na ruszcie wyjątkowo krótko, by nie dopuścić do wysuszenia. Warto również odrobinę je posolić, natrzeć papryką oraz octem.

Grillowane warzywa idealnie współgrają z kaszą, ryżem czy makronem, które zawierają węglowodany złożone.
Grillowane warzywa idealnie współgrają z kaszą, ryżem czy makronem, które zawierają węglowodany złożone. 123rf

Grillowane warzywa idealnie współgrają z kaszą, ryżem czy makronem, które zawierają węglowodany złożone. Dzięki takiemu zestawowi, zapewnimy organizmowi niezbędną do funkcjonowania energię oraz witaminy i składniki mineralne.

Jeżeli chcemy cieszyć się smakiem grillowanych warzyw, pamiętajmy o ich właściwym przygotowaniu. Korzystajmy z oleju lub oliwy. Ważne jest też użycie ziół i przypraw: imbiru, rozmarynu, cynamonu, tymianku czy bazylii. W połączeniu z dymnym aromatem, nadadzą one warzywom niepowtarzalny charakter.

Sałatka do dań z grilla

Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami. Znakomita do dań z grilla.
Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami. Znakomita do dań z grilla. Dan Cake

Sałatka z krewetkami, azjatyckim sosem i grzankami

Składniki:
sałata lodowa (pół główki), parzone krewetki tygrysie (250 g), pomidorki koktajlowe (150 g), łyżka soku z cytryny, ¼ łyżeczki płatków chilli, 3 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego, 3 gałązki natki pietruszki, 50 ml wody, płaska łyżka cukru, ząbek czosnku, łyżka sosu rybnego, łyżka soku z limonki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, ½ papryczki chilli, kawałek korzenia imbiru (1 cm), sól do smaku, 4 kromki chleba tostowego, parmezan

Przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W naczyniu łączymy sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki marynujemy w powstałej marynacie i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Zagotowaną wodę słodzimy, studzimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli.
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polewamy powstałym sosem. Kromki chleba tostowego kroimy w dwucentymetrową kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, aby się zrumieniły. Tuż przed podaniem sałatkę posypujemy startym parmezanem i złotymi grzankami.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Warzywa na grillu. Dietetyk radzi, jak je przygotować - Dziennik Bałtycki

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza