Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warzywny zastrzyk energii i zdrowia

Natalia Lebiedź [email protected]
Warzywa są doskonałym produktem na kanapkę, do surówek, sałatek czy zup. Smakują również na surowo, zachowując wtedy wszystkie witaminy i związki potrzebne dla organizmu. Dlatego tworząc dzienny jadłospis, warto o nich pamiętać.
Warzywa są doskonałym produktem na kanapkę, do surówek, sałatek czy zup. Smakują również na surowo, zachowując wtedy wszystkie witaminy i związki potrzebne dla organizmu. Dlatego tworząc dzienny jadłospis, warto o nich pamiętać. www.sxc.hu
Do warzyw trudno się przyczepić. Tylko niektórych nie powinniśmy jeść w dużych ilościach. Większość powinna być w naszym menu nawet kilka razy dziennie.

Warzywa są podstawą piramidy żywienia. Zasłużyły sobie na to. Są przede wszystkim źródłem witamin i cennych pierwiastków pobudzających enzymy trawienne i odpowiedzialnych za uodpornienie organizmu na choroby. Dlatego warto pamiętać o tym, aby w ciągu dnia jeść jak najwięcej warzyw i nie ograniczać się tylko do pomidorów, ogórków czy rzodkiewki, ale korzystać z całej warzywnej gamy dostępnej w osiedlowym warzywniaku.

Najczęściej wybieranym warzywem na kanapkę, do sałatki czy po prostu do zjedzenia jest pomidor. Ponieważ ma mało kalorii, stał się głównym składnikiem jadłospisu osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Pomidor ma potas (odpowiedzialny za prawidłową pracę serca i mięśni), witaminę C (zapobiega nowotworom i dba o odporność) oraz przeciwutleniacze (likopen chroniący przed miażdżycą). Warto wiedzieć, że obróbka termiczna pomidorów zmniejsza w nich ilość potasu oraz witaminy C. Dlatego dobrze jeść przede wszystkim surowe pomidory, chociaż zupa pomidorowa należy do naszych ulubionych.

Na surowo najlepiej jeść także buraki czerwone. W takiej formie zachowują swoje właściwości w najwyższym stopniu. Jeśli jednak nie możemy przekonać się do takiej postaci, możemy podawać to warzywo na wiele różnych sposobów w surówkach, sałatkach czy zupach.

Czym zachęca nas burak? Jest skarbnicą błonnika i przyspiesza przemianę materii. Jest więc dobrym sposobem na zaparcia, a zawarte w nim pektyny ułatwiają niszczenie bakterii gnilnych, które obecne są w naszym przewodzie pokarmowym. Dodatkowo zawiera niewiele kalorii. Buraki to również świetny lek na anemię, obniżoną odporność, kaszel, nadciśnienie czy osłabienie organizmu. Są również naturalnym suplementem dla ciężarnych oraz doskonałym odkwaszaczem.

Na buraki uważać powinny jedynie osoby chore na cukrzycę, ponieważ warzywo to dość szybko i zdecydowanie podnosi poziom cukru we krwi.

Kolejnym cennym warzywem jest szpinak. Jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, żelazo oraz witaminy C, E, K. Szpinak jest doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ żelazo jest ważne dla produkcji czerwonych krwinek. Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu.
Wartości odżywcze szpinaku zmniejsza jednak występujący w jego liściach kwas szczawiowy. Szczawiany wpływają odwapniająco na organizm. Ich nadmiar może przyczyniać się do powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej. Szczawiany utrudniają wykorzystanie wapnia, wiążąc się z nim i tworząc trudno rozpuszczalne sole.

Nie oznacza to jednak, że musimy sobie odmawiać szpinaku. Należy po prostu jeść go razem z produktami bogatymi w wapń. Dlatego dodajmy do szpinaku na przykład jogurt naturalny, ser typu feta czy jajka. Spożycie szpinaku powinny ograniczać jedynie osoby z artretyzmem, reumatyzmem, chorobami ne­rek, wątroby czy trzustki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza