Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocny symbol na naszych stołach. W poniedziałkowym "Głosie" rzeżucha w prezencie!

Fot. Torseed
Fot. Torseed
Obok pisanek, cukrowych baranków i zajączków najbardziej znanym symbolem Wielkanocy jest rzeżucha. Drobna, zielona roślina to na naszych stołach symbol odradzającego się po zimie życia.

Dla czytelników "Głosu Pomorza" mamy specjalny prezent na wiosnę. Już w poniedziałek, 6 kwietnia, do każdego numeru gazety dołączymy świąteczną rzeżuchę w saszetkach.

Przed świętami wielkanocnymi, w wielu domach, tradycyjnie sieje się tzw. łączkę, czyli rzeżuchę lub owies. Baranek pasący się na zielonej runi zajmuje honorowe miejsce wśród kolorowych pisanek.

Dietetycy zwracają uwagę na to, że rzeżucha jest nie tylko zdrowa, ale także nadaje się do wielu zastosowań kulinarnych. Rzeżuchę można dodawać niemal do wszystkiego: past, twarożku, do potraw gotowanych, a także jako dodatek do do sałatek, surówek, zup. Znakomicie wygląda jako dekoracja kanapek i zup. Znakomicie smakuje ze świeżym masłem i pieczywem.

Kremowa zupa z rzeżuchy

Składniki: pęczek rzeżuchy, 4 ziemniaki, mała cebula, szklanka bulionu, łyżka masła, 2 łyżki gęstej śmietany, sól i pieprz.

Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, a cebulę w plasterki. Podsmażamy chwilę na łyżce masła, po czym zalewamy szklanką bulionu i 1,5 szklanki wrzącej wody. Gotujemy do miękkości, a tuż przed końcem dodajemy umytą rzeżuchę. Jeszcze chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy masło, dobrze mieszamy, zabielamy śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy samą, z dodatkiem grzanek lub makaronu, udekorowaną odrobiną posiekanej... rzeżuchy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza