Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielki kocioł rybnej zupy (wideo, zdjęcia)

Andrzej Gurba
W czasie Pomorskiego Dnia Rybaka w Bytowie ugotowano 4 tysiące litrów zupy rybnej. Przygotował ją Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego.
W czasie Pomorskiego Dnia Rybaka w Bytowie ugotowano 4 tysiące litrów zupy rybnej. Przygotował ją Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego. Andrzej Gurba
W czasie Pomorskiego Dnia Rybaka w Bytowie ugotowano 4 tysiące litrów zupy rybnej. Przygotował ją Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego.
Bytów - gotowanie 4 tys. litrów zupy rybnej

Bytów - gotowanie 4 tys. litrów zupy rybnej

- Często słyszę pytania, co jest najważniejsze w zupie rybnej. Odpowiadam, że oczywiście ..ryby. Dobrze jest mieć co najmniej trzy gatunki ryb. A jeśli nie ma całych ryb, to trzeba postarać się choć o głowy, kręgosłupy. Najlepiej jak są ryby, i słodkowodne, i morskie. No i trzeba taką zupę podostrzyć. Można na różne sposoby. Jeden ze sposobów to marynowana papryka, a drugi sposób to kiszone ogórki, najlepiej domowej roboty. Z tych ogórków robimy sos, dodając jeszcze koperek. No i oczywiście, jak w polskiej kuchni, trzeba zaciągnąć śmietaną - mówi Górski.

Zupa rybna w Bytowie ugotowana została na pstrągach, dorszach i tilapii. Degustowano ją przy zamku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza