Lody czekoladowe, przełożone polewą żurawinową, udekorowane masą bezową, dziś są numer jeden w Polsce. Na pierwszych lodziarskich mistrzostwach, zorganizowanych na Targach Cukierniczo-Lodziarskich Expo Sweet 2009 w Warszawie, dosłownie rozniosły konkurencję.
- Cała tajemnica tkwi w proporcjach kakao i prawdziwej czekolady - wyjawia Maciej Staśkiewicz, właściciel firmy, który w branży pracuje od 10 lat. - Magda Dziwisińska i Grzegorz Parysiak znają te proporcje jak pacierz. I nie zawiedli.
To ta dwójka pokonała w kategorii lodów czekoladowych pozostałe sześć finałowych drużyn, których wybór poprzedziły trudne i długotrwałe eliminacje. - Denerwowaliśmy się mocno, bo to był nasz debiut, i do tego startowaliśmy jako pierwsi - relacjonuje na gorąco Grzegorz Parysiak, który z koleżanką z pracy kręci lody w koszalińskiej cukierni od dwóch lat. - Liczył się smak, wygląd, ułożenie lodów, ale jury pod uwagę brało także czystość produkcji oraz czas. A tego na wszystko mieliśmy jedynie dwie i pół godziny. Skończyliśmy zaledwie trzy minuty przed czasem.
Miłe, że "Świat lodów" kręci najlepsze lody w Polsce. Pytanie, czy jest komu je jeść przez cały rok? - Z tym jest rzeczywiście słabo - martwi się Maciej Staśkiewicz - W Europie np. Włosi zjadają 1 litr rocznie, Polacy - zaledwie jego jedną dziesiątą. Może teraz coś się zmieni. Przynajmniej w regionie...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?