Wigilijna potrwa. Pomysł na pyszne roladki z pstrąga

nik
Rafał Marglarczyk, szef kuchni restauracji Pyszne Jedzonko, w niespełna pół godziny przygotował cztery różne, smaczne i lekkostrawne roladki z pstrąga.
Rafał Marglarczyk, szef kuchni restauracji Pyszne Jedzonko, w niespełna pół godziny przygotował cztery różne, smaczne i lekkostrawne roladki z pstrąga. Krzysztof Tomasik
Na wigilijnym stole brakuje 12. dania? A może wcześniej nie było czasu na przygotowanie wieczerzy? Szef kuchni restauracji Pyszne Jedzonko podpowiada, jak w pół godziny przygotować pyszne roladki z pstrąga.

Jak przygotować smaczne i szybkie danie na ostatnią chwilę przed wigilią, naszym czytelnikom podpowiada Rafał Marglarczyk, szef kuchni słupskiej restauracji Pyszne Jedzonko.

- Proponuję roladki z pstrąga. To danie szybkie do zrobienia, ze składników, które można dostać w każdym sklepie, ale też takie, które można dostosować do swojego gustu kulinarnego - mówi kucharz. - No i lekkostrawne, bo rybę... ugotujemy.

Pan Rafał postanowił przygotować cztery roladki z dwóch ważących około 30 - 40 dkg pstrągów. Będą ze szpinakiem, z łososiem, z chrzanem i z warzywami z rozmarynem.

Przygotowanie potrawy trzeba zacząć od nastawienia jarskiego wywaru z pokrojonych w słupki korzenia pietruszki, marchewki i cebuli z liściem laurowym, szczyptą soli i cukru. Do podgotowanych już warzyw trzeba wrzucić ćwiartkę cytryny.

- Nie wcześniej, bo warzywa będą twarde - przestrzega szef kuchni, wybierając bardzo ostry nóż do filetowania. - Sprawna ręka wyfiletuje je szybko. Wystarczy naciąć rybę przy głowie, potem przejechać wzdłuż kręgosłupa. Tak samo z drugiej strony. Potem filety pozbawić skóry. Też nożem.

Na każdy z tak przygotowanych płatów mięsa, niczym niedoprawianych, kucharz nakłada inny farsz.
Na pierwszy z podduszonego na masełku szpinaku, na drugi z posiekanego surowego łososia z dodatkiem przypraw, na trzeci chrzan ze słoiczka, a na czwarty kładzie plasterek korniszona, czerwonej papryki i gałązkę rozmarynu.

- Każdy płat zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozpadła. Następnie roladki wkładamy do gorącego wywaru warzywnego i wstawiamy na ogień, ale tylko na chwilę. Wystarczy, że doprowadzimy danie do wrzenia, a jeśli chcemy gotować - to maksymalnie przez trzy minuty. Potem garnek ściągamy z ognia i pozwalamy poleżeć roladkom w wywarze jeszcze pięć - dziesięć minut - relacjonuje nam Rafał Marglarczyk, szef kuchni z Pysznego Jedzonka.

W tym czasie kucharz przygotowuje sos do ryby - trzy łyżeczki majonezu miesza z odrobiną śmietany, dorzuca do tego pokrojone liście bazylii, kilka suszonych pomidorów, koperek i trochę kaparów. Uwaga, kapary są słone, więc sosu się nie soli! Żeby było bardziej kolorowo, dodaje kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych.

- Jak to podamy na talerzu, zależy tylko od inwencji przygotowującego. Ja polecam przekroić roladki ostrym nożem. Da się to zrobić bez poszarpania mięsa, jeśli go nie przegotowaliśmy - radzi szef kuchni. A nie warto, bo przegotowany pstrąg jest ciemny i robi się suchy.

- Tak przygotowana ryba pozwala cieszyć się jej smakiem i soczystym mięsem - zachęca Rafał Marglarczyk. - Charakteru daniu nadaje farsz, jaki do niego wybierzemy. Życzę smacznego i wesołych świąt.

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

ś
śledzik

Pstrągi są bardzo życzliwą rybką bo rzeczywiście nie kłócą się z łososiem :) Roladki zrobiłem na dziś i najbardziej ta szybkość przyrządzania i smaczek pstrąga mnie przekonały. Dobrze było wrócić do tego przepisu. Przy okazji odkurzyłem sobie pomysł na świetny barszcz, który równie łatwo można przygotować:

 

Przepis na barszcz

Składniki:

koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych Pińczów

kostka rosołowa

cebulka woda

majeranek

 

Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku. Podawać z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszcz wychodzi naprawdę bardzo smaczny. Idealne rozwiązanie na świąteczny, wigilijny stół.

 

Wszystkiego Najsmaczniejszego i pomyślności w nadchodzącym roku :)

 

 

j
jacek

Wigilijna potrwa, smacznego redaktorze, najedź sie dobrze w święta, może nie bedziesz literek zjadał!

S
Syk

"
Wigilijna potrwa " , Wesołych Świąt

G
Grzegorz

Nie ma to jak tradycyjnie smażony na patelni.
Smacznego.

Dodaj ogłoszenie