Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Władze miasta zorganizowały spotkanie z restauratorami. O gastronomii na bulwarach za zamkniętymi drzwiami

Kinga Siwiec
Kinga Siwiec
Krzysztof Piotrkowski
Postęp prac na bulwarach nad Słupią widać gołym okiem. Zgodnie z harmonogramem mają się one zakończyć w marcu 2022 roku, ale już teraz urzędnicy spotykają się z restauratorami i dyskutują o ewentualnych koncepcjach na ogródki gastronomiczne. Nie wszyscy dostali zaproszenie.

O spotkaniu branży gastronomicznej z przedstawicielami Ratusza dowiedzieliśmy się przypadkiem od jednego z restauratorów. Odbyło się ono we wtorek, 20 kwietnia. Tematem rozmów miały być plany zagospodarowania bulwarów, a w szczególności ogródki gastronomiczne, które urozmaiciłyby ofertę rekreacyjną miejsca.

Niestety, pomimo prośby o wzięcie udziału w spotkaniu jednego z dziennikarzy nie otrzymaliśmy na to zgody. Miasto nie chciało też wyjaśnić, jakie tematy podczas spotkania zostały poruszone. A szkoda, bo to, jaką formę i wygląd przyjmą bulwary, słupszczan bardzo interesuje. Zwłaszcza, że jest to jedna z największych obecnie trwających miejskich inwestycji.

Wykonawca przebudowy bulwarów w Słupsku wybrany. Miasto staw...

- Na ten moment ciężko mówić o konkretach/szczegółach/wnioskach płynących ze spotkania. W ratuszu (zdalnie lub osobiście) odbywają się różnego rodzaju spotkania, zanim jeszcze podjęte zostaną decyzje lub wypracowane różnego rodzaju podwaliny pod idee do wdrożenia. Taki charakter miało to spotkanie - jak wiele innych, w różnych innych obszarach - które odbyło się wczoraj – wyjaśnia Monika Rapacewicz, rzecznik Urzędu Miasta w Słupsku. - Dlatego też, na skutek prowadzonych dyskusji, roboczego wymiaru wczorajszego wydarzenia, na ten moment nie mogę przekazać konkretnych danych.

Trwają prace nad przyszłymi bulwarami nad Słupią.

Bulwary nad Słupią. Efekty coraz bardziej widoczne [ZDJĘCIA]

W mailu do Ratusza zapytaliśmy o to, jakie jakie plany w kontekście gastronomii ma Miasto na bulwary, kto został zaproszony na spotkanie, ile osób się pojawiło, według jakich kryteriów gastronomicy otrzymywali zaproszenia na spotkanie i czy w najbliższej przyszłości Miasto planuje prowadzenie dalszych konsultacji w tej sprawie.

- W spotkaniu wzięło udział kilku przedstawicieli branży gastronomicznej reprezentujących rozmaite sektory tej gałęzi działalności gospodarczej. Dzięki rozmowom i prowadzonemu dialogowi, tak z gastronomikami, jak z przedstawicielami innych branż, Miasto ma możliwość poznawania realnych potrzeb, ocen i spostrzeżeń odbiorców działań samorządu – tłumaczy Monika Rapacewicz. - Możliwe, że na najbliższej konferencji prasowej Pani Prezydent będzie mogła powiedzieć coś więcej na temat samego spotkania i efektów tych rozmów oraz innych działań prowadzonych w ramach zadania związanych z Bulwarami Rzeki Słupi.

Z naszych rozmów z kilkoma przedstawicielami branży gastronomicznej wynika, że nie wszyscy otrzymali zaproszenie na spotkanie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza