Wrzuć na luz i coś na ruszt. Może być mięso, może ryba

Anna Czerny-Marecka anna.marecka@mediaregionalne.pl
Podawać z sosem chrzanowym. Fot. Tarsmak
Marzymy o nim już od kilku miesięcy. Zanim jednak skosztujemy pierwszych dań z grilla, warto poznać wskazówki, dzięki którym przygotowane przez nas specjały nie będą miały sobie równych.

Mięso przed wrzuceniem na ruszt należy zamarynować. Wtedy będzie miękkie, soczyste i aromatyczne. Marynatę możemy przyrządzić na bazie oleju, do którego dodamy przyprawy i zioła. Sypkich przypraw nie używajmy jednak w nadmiarze, gdyż podczas grillowania spalają się i mogą przywierać do rusztu. Do marynaty dodajmy również odrobinę octu winnego lub soku z cytryny - rozluźnią włókna mięśniowe. Zmięk­czy je także zalewa z alkoholu. Mięso warto nakłuć - marynata lepiej w nie wsią­knie. Zamarynowane mięso włóżmy do woreczków spożywczych i zostawmy w lodówce na 1-2 dni. Ryby i warzywa można trzymać w marynacie przez kilka godzin. Nie marynujemy polędwicy wołowej, bo sama w sobie jest delikatna.

Do grillowania nadaje się świeże mięso wieprzowe, wołowe i drób, ale już nie wędzone czy peklowane. Kawałki mięsa, które zamierza-my wrzucić na ruszt, powinny być podobnej grubości (zazwyczaj ok. 2 cm), by można było je dokładnie wysmażyć, nie przypalając w żadnym miejscu. Mięso powinno być pokrojone w nieduże kawałki, by wszystkie porcje upiekły się równomiernie.

Przyrządzenie smakowitego mięsa to dopiero połowa sukcesu. Równie ważne jest to, z czym je podamy. Czasem wystarczy jedynie kiełbasa z keczupem, ale dietetycy radzą, by posiłek dopełnić lekką sałatką ze świeżych warzyw. Zawarte w nich antyoksydanty zniwelują działanie wolnych rodników. Smakowitymi dodatkami będą również cząstki młodych ziemniaków, ryż czy pieczywo z masłem czosnkowym. Jednak niepodważalnym królem stołu w sezonie grillowym, zaraz obok mięs, są dodatki w postaci ketchupów, musztard i sosów. - Smażone kiełbaski czy karkówka świetnie smakują na przykład z lekko pikantnym sosem grillowym lub musztardowo-papryko-wym. Do warzyw polecam sos koperkowy, który jest delikatniejszy w smaku i bardziej płynny w konsystencji
- radzi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak.

A oto, co radzi Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Karkonoszy:
- Do grillowania wybierajmy mięso bez przerostów i błon - po upieczeniu stają się twarde i włókniste.
- Uważajmy, by mięsa nie przesolić - podczas grillowania odparowuje z niego woda, a sól pozostanie. Mięso wołowe solimy po upieczeniu, żeby nie stwardniało.
- Do grillowania potrzebujemy nie ognia, lecz żaru. Jedzenie na ruszt połóżmy
dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu.
- Nie możemy dopuścić, by mięso miało kontakt z płomieniami. Ze względów zdrowotnych powinniśmy również dopilnować, by tłuszcz nie kapał na węgiel.
- Mięso możemy posmarować z obu stron olejem - ograniczy to szybkie odparowywanie tłuszczu oraz wody.
- Jeżeli grillujemy rybę lub mięso w folii aluminiowej, nakłujmy ją w kilku miejscach, żeby para wodna miała ujście. Trzeba jednak pamiętać, że aluminium źle reaguje w towarzystwie
kwaśnych składników - np. pomidorów.
- Jeżeli chcemy, by mięso nabrało przyjemnego aromatu, na żarzący się węgiel wrzućmy zioła, np. gałązki jałowca.
- Cienkie kawałki mięsa i małe cząstki warzyw obracajmy na ruszcie tylko raz - w ten sposób nie staną się suche.

Przepis na: Stek z polędwiczki z sosem chrzanowym

Kanapka Grilled Cheese jest od lat 20. XX wieku niezwykle popularna w Ameryce. Fot. MSM Mońki
Kanapka Grilled Cheese jest od lat 20. XX wieku niezwykle popularna w Ameryce.
Fot. MSM Mońki

Podawać z sosem chrzanowym.
Fot. Tarsmak

Składniki: 600 gramów polędwiczki wieprzowej.
Marynata: 100 mililitrów oleju, 2 łyżki sosu sojowego, 100 ml piwa, 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, sos chrzanowy.

Wykonanie:
Z polędwiczki wieprzowej usunąć błonę, przeciąć mięso na cztery części i uformować steki, lekko rozbijając je dłonią wpoprzek włókien. Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, wysmarować nią steki i wstawić do lodówki na dwie do trzech godzin. Następnie grillować na rozgrzanym ruszcie nie za długo, żeby delikatne mięso nie wyschło - wystarczy po około pięć minut grillowania z każ-dej strony.

Przepis na: Kanapkę Grilled Cheese z pomidorami i szpinakiem

Aby ryba nie rozpadła się, smażmy ją w całości, tj. z głową i ogonem. I takiej właśnie należy szukać w sklepach. Fot. Global Fish
Aby ryba nie rozpadła się, smażmy ją w całości, tj. z głową i ogonem. I takiej właśnie należy szukać w sklepach.
Fot. Global Fish

Kanapka Grilled Cheese jest od lat 20. XX wieku niezwykle popularna w Ameryce.
Fot. MSM Mońki

W USA Grilled Cheese jest tak lubiana, że kwiecień został ogłoszony narodowym miesiącem tej kanapki. Stała się popularna w Ameryce w latach 20. XX wieku. Na początku była to pojedyncza kromka chleba tostowego z roztopionym serem żółtym. W latach 60. ta wersja została wzbogacona o drugą kromkę. - Dziś mamy niezliczoną ilość wersji tej kanapki. Możemy wykorzystywać róż­ne rodzaje pieczywa oraz eksperymentować z rozmaitymi rodzajami żółtego sera. Świetnie sprawdza się gouda, ponieważ jest to ser, który bardzo dobrze się topi i jest ciągnący. Przysmak można urozmaicić świeżymi warzywami: pomidorami, cebulą, porem, liśćmi szpinaku, a także wędliną - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, producenta serów żółtych typu holenderskiego i szwajcarskiego.

Składniki: kilka kromek chleba gra­ham, 12 plastrów pomidora, opakowanie żółtego sera gouda, świeże liście szpinaku, masło, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: Pomidora pokrój w plasterki, na patelni roztop trochę masła. Na każdej kromce chleba ułóż po dwa plastry sera, po jednym pomidora i liście szpinaku. Dopraw pieprzem i solą. Następnie ułóż kanapki na patelni i grilluj, aż chleb nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi.

Przepis na Tilapię z grilla

Aby ryba nie rozpadła się, smażmy ją w całości, tj. z głową i ogonem. I takiej właśnie należy szukać w sklepach.
Fot. Global Fish

Nowością na polskim rynku jest dostępna od niedawna świeża tilapia z hodowli Global Fish pod Płońskiem. Ryba ta, niezwykle popularna w USA, ma chude i delikatne mięso, pozbawione drobnych ości.

Składniki: 1 świeża patroszona
czerwona tilapia, 4-5 ziemniaków, 2-3 czerwone papryczki chilli, odrobina oliwy, sól, pieprz, listek laurowy, gałązka rozmarynu, szczypta sezamu.

Przygotowanie: Rybę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy ją solą i pieprzem, nacieramy oliwą i obkładamy ziołami. Odstawiamy na około dwie godziny do lodówki. W tym czasie obieramy ziemniaki i lekko podgotowujemy je w osolonej wodzie. Po upływie dwóch godzin kładziemy rybę na rozgrzanym grillu i smażymy, dopóki nie będzie miękka. Tilapię podajemy z ziemniaczkami.

Roladki z cukinii i fety z sosem czosnkowym

Cukinia gości na naszych stołach głównie w formie leczo. Dzisiaj pomysł na inne danie z jej udziałem.
Składniki:
1 młoda cukinia,
100 gramów sera feta,
świeża bazylia,
pieprz,
olej,
sos czosnkowy.

Wykonanie: Cukinię umyć, obciąć końcówki i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane estetyczne roladki wystarczy posmarować delikatnie olejem i grillować na rozgrzanym ruszcie.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3