Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wszystko o tranie

Ilona Stec [email protected]
Obecnie tran oferowany jest przez producentów w wygodnych kapsułkach.
Obecnie tran oferowany jest przez producentów w wygodnych kapsułkach. Fot. Vitana
Przed laty był zmorą wielu dzieci. Tłusty płyn o smaku oleju z rybim zapachem mamy i babcie wciskały łyżeczkami do ust. Dzieciom trudno było uwierzyć, że to dla ich dobra.

Tran ma wiele bezcennych dla zdrowia właściwości. Jest bogatym źródłem witaminy A i D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Witamina A ma istotny wpływ na zdrowie oczu i skóry. Zapobiega tzw. kurzej ślepocie, stanom zapalnym rogówki i spojówek oczu, nadmiernemu rogowaceniu i wysuszeniu skóry a także wysychaniu błon śluzowych. Witamina D wpływa na prawidłową gospodarkę wapniowo-fosforową w organizmie, budowę układu kostnego. Ma też bardzo korzystny wpływ na system nerwowy i odpornościowy.

Zawarte w tranie nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu we krwi i naturalnie obniżają ciśnienie tętnicze. Dostarczają ponadto surowców do produkcji hormonów przeciwzapalnych, usprawniających pracę systemu odpornościowego. Tran więc znakomicie w sposób naturalny reguluje gospodarkę cholesterolową i wzmacnia odporność organizmu. Cenną jego zaletą jest i to, że można podawać go dorosłym i dzieciom.

Tylko z zewnątrz

Nasz organizm samodzielnie nienasyconych kwasów tłuszczowych nie wytwarza. Musimy dostarczać mu je z zewnątrz, są one bowiem niezbędnym elementem diety. Zawierają je głównie oleje roślinne, orzechy i ryby. Te ostatnie - zwłaszcza tłuste ryby morskie spożywane kilka razy w tygodniu - powinny być, zdaniem dietetyków, jednym z głównych źródeł zaopatrzenia w nienasycone kwasy tłuszczowe. Kto jednak tygodniowej normy spożycia ryb i innych produktów bogatych w niezbędne kwasy tłuszczowe nie "wyrabia", może poratować się tranem. Czasy, gdy podawano go łyżkami z wielkich butli już minęły. Teraz preparat ten dostępny jest w wygodnych kapsułkach.
Wzmocnijmy się

W okresie zimowym szczególnie narażeni jesteśmy na przeziębienia. Ustrzec się przed nimi trudno. By uniknąć przeziębień czy znacznie poważniejszych ich skutków - grypy, anginy, zapalenia gardła lub oskrzeli - trzeba zadbać o układ odpornościowy. Gdy jest on osłabiony, przestaje skutecznie odpierać ataki chorobotwórczych bakterii, wirusów. Nie reaguje na osiedlające się w gardle, oskrzelach czy śluzówce nosa drobnoustroje. W efekcie tworzy się stan zapalny i rozwija się choroba. By temu zapobiec, warto sięgnąć po preparaty wzmacniające odporność, choćby właśnie tran. Na rynku jest wiele różnych specyfików mogących nam pomóc w tej niezbyt korzystnej dla naszych organizmów porze roku. Aby jednak nie przesadzić z kurowaniem się na własną rękę, lepiej skonsultować się ze swoim lekarzem lub podpytać aptekarza, który z preparatów i w jakich ilościach mógłby nam najskuteczniej pomóc.

Co to jest?

Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich. Charakteryzuje się specyficznym smakiem i zapachem. W latach 50. i 60. ubiegłego wieku podawano go dzieciom, głównie po to by zapobiec krzywicy, będącej skutkiem niedoborów witaminy D. Tranową kurację stosowano także po to, by organizm lepiej przyswajał witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Obserwowano, że dzieci spożywające tran lepiej rosną, lepiej się rozwijają, są odporniejsze na choroby. Okazuje się, że preparat ten korzystnie wpływa także na zdrowie dorosłych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza