Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wyślij przepis na wiosenną potrawę i wygraj książkę (część IV)

Natalia Kwapisz
Publkikujemy kolejne przepisy naszych czytelników i internautów.
Publkikujemy kolejne przepisy naszych czytelników i internautów. www.sxc.hu
Zakończyliśmy przyjmowanie waszych przepisów w naszym wiosennym konkursie. Publikujemy ostatnie propozycje, a w sobotę poinformujemy was, kto otrzyma od nas nagrodę.

Zakończyliśmy przyjmowanie propozycji na wiosenne przepisy. Teraz publikujemy kolejne, a jutro poinformujemy was, które nagrodzimy książkami.

1. Sałatka z krewetek
Składniki:,/b>
- Paczka mrożonych krewetek
- Mała kapusta pekińska
- Brokuły mrożone/świeże
- Kukurydza
- Pędy bambusa
- Kiełki pszenicy
- Czerwona fasola
- Ananas
- Swieża papryka zielona
- Sezam
- sos: 3 łyż. majonezu, 2 łyż. ketchupu, sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotować krewetki wg przepisu na opakowaniu oraz brokuły i zostawić do wystygnięcia. Pokroić drobno kapustę,ananasa i paprykę. Resztę składników odcedzić i dodać do wcześniej przygotowanych produktów. Sezam podsmażyć na małej ilości oliwy, na patelni. Wymieszać składniki na sos i dodać do reszty, całość posypując zrumienionym sezamem.
Nadesłała Ewelina Zębacka.
2. Wiosenna surówka
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki
- 2 zielone ogórki
- 2 pomidory
- szczypiorek
- koperek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- śmietana lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę, dodać pokrojonego w kostkę ogórka, szczypiorek, pomidory, przeciśnięty ząbek czosnku, posiekany koperek. Wszystko posolić, posypać delikatnie pieprzem, wymieszać, na końcu dodać dowolną ilość śmietany lub jogurtu.
3. Wiosenna sałatka
Składniki:
- 1 główka sałaty
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 2 ogórki
- 2 pomidorki
- sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany 18%, kilka gałązek koperku, sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę "podrzeć" na drobne kawałki. Szczypiorek drobno pokroić. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Ogórki pokroić w półplasterki. Pomidorki pokroić w osemeczki. Wszystko razem połączyć.
W osobnym naczyniu robimy sos: mieszamy śmietanę i majonez. Do tego dodajemy drobniutko posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy do sałatki, mieszamy i gotowe.
Nadesłała Katarzyna Guzińska
4. Sałatka z cukinią
Składniki:
- 1 polędwica z indyka lub 25-30 dag drobiowej szynki,
- papryka: 1 żółta, 1 czerwona, 1 zielona,
- pęczek pietruszki
- młoda cukinia - 2 szt.
- ostra musztarda - najlepiej rosyjska
- oliwa, ewentualnie sól
Przygotowanie:
Cukinię w całości gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Po
ostudzeniu kroimy w plasterki.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Wędlinę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy.
Sos: 2-3 łyżki musztardy mieszamy z taką samą ilością oliwy.
Wszystkie składniki mieszamy 15 minut przed podaniem.
Można trochę dosolić do smaku.
Nadesłała Ania Prokop.
5. Sałatka wiosenna
Składniki:
- główka sałaty
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 2 ogórki
- 2 pomidory
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- kilka gałązek koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę "rwać" na drobne kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Ogórki pokroić także w półplasterki. Pomidory pokroić w ósemki. Wszystko razem połączyć.
W osobnym naczyniu robimy sos: mieszamy majonez ze śmietaną, Do tego dodajemy drobniutko posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos wlewamy do sałatki, mieszamy i gotowe.
Nadesłała Magda.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza