W skrócie
Papryka faszerowana to tradycyjny przepis na jesienny obiad. Może być nadziewana kaszą gryczaną i grzybami albo ryżem i mięsem mielonym. Niektórzy zauważają, że farsz przygotowuje się podobnie jak do tradycyjnych gołąbków z kapusty. Podpowiadamy, jak zrobić faszerowane papryki na rodzinny obiad lub kolację.
W naszej galerii możecie zobaczyć sposób podania faszerowanej papryki na obiad
Papryka faszerowana – przepis z mielonym mięsem i ryżem
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina, w tym 30 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 papryki czerwone, zielone lub żółte,
- 150 g wieprzowiny, wołowiny lub baraniny,
- 100 g ugotowanego białego ryżu,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 g masła,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 5 g majeranku,
- 3 g soli,
- 3 g pieprzu.
Jak zrobić paprykę faszerowaną?
Przygotowanie:
- Papryki należy oczyścić, odkroić wierzchołki i usunąć gniazda nasienne. Dla ciekawego efektu kolorystycznego można wybrać różnokolorowe warzywa.
- Cebulę należy obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy zacznie się rumienić, dodać obrany i drobno pokrojony czosnek. Należy uważać, aby się nie spalił.
- Następnie do zarumienionej cebuli należy dodać ugotowany ryż, sól, pieprz, majeranek i wybrane mięso mielone.
- Składniki nadzienia należy dokładnie wymieszać i wypełnić nim oczyszczone papryki.
- Papryki należy przykryć odkrojonymi wcześniej wierzchami.
- Papryka faszerowana z piekarnika powinna być wstawiona do żaroodpornej formy, podlana bulionem warzywnym i pieczona przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Czym faszerować paprykę?
Nadziewanie papryki to dla wielu domowych kucharzy prawdziwe pole do popisu. Miłośnicy drobiowych smaków mogą sięgać po mielonego kurczaka lub indyka. Do farszu świetnie nadają się też różnego rodzaju kasze, np.: jaglana, bulgur lub kuskus. Można też sięgać po sery, np.:
- mozzarellę,
- fetę,
- cheddar,
- gorgonzolę.
Faszerowana papryka świetnie smakuje wypełniona innymi warzywami, np.: selerem, dynią, bakłażanem, cukinią lub startą marchewką.
Pieczona papryka dla wegetarian, zamiast sera i mięsa może zawierać tofu w kostce. Wielbiciele bardziej intensywnych smaków mogą użyć tofu wędzonego. Osoby nieprzepadające za produktem z soi mogą wypełnić warzywo ugotowaną ciecierzycą lub soczewicą. Nadzienie można też przykryć sosem beszamelowym lub sosem pomidorowym, który nada mu kremowej konsystencji.
Czytaj także: Błyskawiczna faszerowana papryka z ciecierzycą i ryżem. Wypróbuj przepis na szybki obiad bez mięsa
Z czym podawać faszerowaną paprykę?
Nadziewane papryki nie wymagają wielu dodatków. Jednak można pokusić się o podanie do stołu sosu czosnkowego lub domowej surówki z kapusty pekińskiej, lub z kapusty czerwonej. Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do znalezienia swojego ulubionego zestawu łączącego smaki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?