Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wytwórnia lodów Jaś w Koszalinie za rok kończy 25 lat

Michał Borkowski [email protected] Tel. 94 347 35 99 Fot. Autor
W wytwórni lodów zatrudnionych jest około 50 osób, z czego dwie trzecie to kobiety.
W wytwórni lodów zatrudnionych jest około 50 osób, z czego dwie trzecie to kobiety.
Pomimo ogromnej konkurencji zagranicznych koncernów, koszalińska wytwórnia lodów "Jaś" ma się dobrze. Wprowadza nowe technologie, a za rok będzie obchodzić 25. rocznicę działalności.

Koszalińska wytwórnia lodów "Jaś" istnieje od 1987 roku. Jej właściciel opowiada o tym, jak rozpoczął lodowy biznes. - Pierwszy punkt z lodami otworzyłem przy ul. Zwycięstwa. Od zawsze chciałem spróbować swoich sił w biznesie, a pomysł z produkcją i sprzedażą lodów wydał mi się ciekawy - mówi Jan Januszewski, właściciel "Jasia".

- Na początku firma zajmowała się jedynie bezpośrednią sprzedażą lodów, dopiero po trzech latach udało mi się kupić maszynę do produkcji lodów na większą skalę.

Pierwszy produkt dostępny w sklepach nazywał się "Jakubki", to były duże litrowe lody, i był sprzedawany w pierwszym sklepie Sano przy ulicy Zwycięstwa. Receptura? Wtedy jeszcze nie było się na kim wzorować. Były co prawda zagraniczne produkty, jednak ich receptura była pilnie strzeżona. Trzeba było improwizować, jednak już pierwsze próby okazały się pomyślne i produkt przyjął się na rynku - opowiada.

Czy dziś, gdy firma okrzepła na rynku, jest łatwiej? - Obecnie mamy dużo trudniejsze zadanie niż na początku lat 90. ubiegłego wieku. Klientów przyciągamy dzięki wysokiej jakości produktów i tego, że jest produkowany w Koszalinie. Jako ciekawostkę mogę dodać fakt, że wszystkie produkty takie jak mleko, śmietanki i owoce są kupowane u okolicznych producentów - przekonuje Januszewski.

Firma przez ponad 20 lat swojego istnienia musiała się także dostosować do nowy wymagań klientów. Najważniejsza zmiana to technologia zamrażania gotowych produktów. Kryształki obecnie produkowanych lodów są znacznie mniejsze, niż jeszcze parę lat temu. Ma to znaczący wpływ na smak i delikatność końcowego produktu.

W wytwórni lodów zatrudnionych jest około 50 osób, z czego dwie trzecie to kobiety. W ciągu jednego dnia w tej niewielkiej fabryce można wyprodukować nawet 10 ton lodów - przeciętnie produkcja wynosi około dwóch do trzech ton.

- To, ile lodów produkujemy uzależnione jest od pogody, czyli po prostu zapotrzebowania klientów. Niestety w tym roku aura nie dopisuje i sprzedaż znacząco spadła - przyznaje Januszewski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza