Listę Produktów Tradycyjnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do tej pory z regionu zachodniopomorskiego na listę wpisano 37 produktów.
Miody dębickie, jeden z nowych produktów na liście, wytwarzane są w kilku odmianach: wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy, gryczany, faceliowy, leśny i nawłociowy. Tradycja sięga lat powojennych, gdy w 1945 r. w Dębicach, gm. Maszewo, zamieszkali repatrianci ze wschodu oraz powracający z zesłania na Syberii.
- Mój ojciec opowiadał, że pszczelarstwa uczył się za młodu u pszczelarza w Łucku, gdzie się urodził i wychowywał - mówi Danuta Szymańska z gospodarstwa pasiecznego "Lipowa Pasieka" w Dębicach. - Wiele też zawdzięczamy Józefowi Kobylańskiemu.
Kolejny produkt, to krówki szczecineckie z Cukierniczej Spółdzielni Inwalidów Słowianka, której wyroby zdobywają uznanie na trudnym rynku chiński.
- Pierwszy kontener wysłaliśmy w 2013 r. - mówi prezes Sławomir Pawłowski. - W ubiegłym roku wysłaliśmy do Chin około 50 ton naszych wyrobów. Natomiast w tym roku chcemy podwoić eksport. Na regionalnej liście wyrobów tradycyjnych są: nalewki, miody, pasztety, chleby, konfitury i wiele innych produktów. Wszystkie są unikalne, zdrowe i wyjątkowe smakowo.
Marek Rudnicki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?