Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty)

Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest niebezpieczną bakterią, którą można zarazić się, spożywając skażone mleko i produkty mleczne, lody, pieczywo z kremem, sałatki, wyroby mięsne i wędliny, a także konserwy rybne. Gronkowcowe zatrucie pokarmowe objawia się: bólami brzucha, nudnościami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. W skrajnych przypadkach na skutek zakażenia gronkowcem złocistym może wystąpić zapaść. Leczenie tego zatrucia pokarmowego polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Honory i tablica pamiątkowa dla chor. Stanisława Kućmierza, żołnierza Armii Andersa

NOWE
Honory i tablica pamiątkowa dla chor. Stanisława Kućmierza, żołnierza Armii Andersa

I liga koszykarek. Wisła Orlen Południe minimalnie przegrywa w Gdyni

I liga koszykarek. Wisła Orlen Południe minimalnie przegrywa w Gdyni

Polecamy

Polacy zagrali na miarę oczekiwań! Jest upragniony awans na mistrzostwa świata!

Polacy zagrali na miarę oczekiwań! Jest upragniony awans na mistrzostwa świata!

Koniec PŚ w Szeged. Drugie lokaty Stepuna i dwójki kanadyjkowej

Koniec PŚ w Szeged. Drugie lokaty Stepuna i dwójki kanadyjkowej

Polka cztery kroki od zostania trzecią tenisistką w historii. Ankietowani przekonani?

Polka cztery kroki od zostania trzecią tenisistką w historii. Ankietowani przekonani?