Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

Zobacz również

W Katowicach będzie nowa figurka beboka. Tym razem na cześć doradców podatkowych

W Katowicach będzie nowa figurka beboka. Tym razem na cześć doradców podatkowych

Blisko miliard złotych zysku Grupy Kapitałowej JSW. To mniej niż w 2022 r. Dlaczego?

Blisko miliard złotych zysku Grupy Kapitałowej JSW. To mniej niż w 2022 r. Dlaczego?

Polecamy

Kupiłam cukier kokosowy. Dopiero potem dowiedziałam się tego o nim

Kupiłam cukier kokosowy. Dopiero potem dowiedziałam się tego o nim

Sekrety paryskich podziemi. Co kryje się pod miastem?

Sekrety paryskich podziemi. Co kryje się pod miastem?

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych