Jego producent uważa, że zasługuje na znak jakości "Nasze Dobre z Pomorza".
Jagurt Śródziemnomorski jest wiodącym produktem mleczarni w Kobylnicy, która należy do grupy Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich Lacpol w Warszawie.
- Nasz jogurt jest naturalnym jogurtem twardym typu greckiego. Na polskim rynku jest wyjątkiem, bo z powodu gęstości i bardzo długiego, 50-dniowego, terminu przydatności do spożycia znajduje zastosowanie w wielu smakowitych daniach - zachwala go Waldemar Skrzeczyna, kierownik działu sprzedaży i logistyki.
Może być wykorzystywany jako dodatek do potraw greckich, tureckich i włoskich. Na odwrocie etykiety jogurtu można znaleźć cztery przepisy, które pokazują, że jogurt można wykorzystać do sosu tzatziki, sałatki śledziowej, jako dip do mięsa i podstawowy składnik sernika jogurtowego.
To jednak tylko niektóre możliwości, bo jogurt ten wyśmienicie zastępuje śmietanę w zupach, sosach, deserach i sałatkach rybnych.
- Jogurt Śródziemnomorski można kupić także w wersji light, który oferujemy osobom ograniczającym liczbę kalorii. Ponadto można go stosować w diecie bezglutenowej - dodaje Skrzeczyna.
Zakład w Kobylnicy bezpośrednio zaopatruje swoimi produktami 120 sklepów, w tym sieć Kaufland, a poprzez hurtowników - wszystkie największe aglomeracje w Polsce. Sprzedaje je także do Algierii i Niemiec. Teraz próbuje nawiązać kontakty handlowe z polskimi sklepami w Anglii.
Jogurt Śródziemnomorski zdobył już wiele nagród i wyróżnień podczas imprez regionalnych i krajowych. Szefowie firmy najbardziej sobie cenią Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra 2007, bo wtedy fachowcy z branży potwierdzili, że na tle jogurtów innych firm produkt z Kobylnicy ma najwyższą jakość.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?