Wiele firm już nie przyjmuje zamówień na świąteczna dania. My znaleźliśmy takie, które jeszcze to robią.
Catering Koszalin ma specjalną wigilijną ofertę. Są w niej dania gorące takie jak barszczyk, kapusta z grochem (7 zł za 150 g), kulki z karpia w sosie warzywnym (16 zł za 200 g), kluski z makiem, miodem i bakaliami (5 zł za 100 g) itd.
Oferta jest tak duża, że nie sposób całej przedstawić. Równie dużo do wyboru mamy dań zimnych, ciast i napojów. Np. za 100 g karpia w galarecie zapłacimy 9 zł, za śledzia po żydowsku z grzybami i rodzynkami 5 zł, ryby po grecku - 6 zł.
Czytaj też> Idą święta - jak zdobyć dodatkową gotówkę?
- Obecnie bardzo modne stają się zamówienia składane przez dorosłe dzieci, które mieszkają w różnych innych regionach Polski, a przyjeżdżają na święta do rodziców do Koszalina - mówi Gabriela Niechciał, właścicielka Catering Koszalin. - Zamawiają wcześniej dania, a potem odbierają je od nas i wiozą, jako swój wkład.
Bar "Irena" w Koszalinie robi uszka, barszcz, najróżniejsze ryby, pierogi, galantynę z kurczaka, ryby w galarecie i po grecku, krokiety z kapustą, pierogi.
- Robimy je nie tylko z kapustą i grzybami, ale jakie kto sobie zamówi - mówi Irena Godula, właścicielka baru. - Jedni chcą ruskie, inni z owocami, Są i tacy, którzy proszą o różne rodzaje pierogów, nawet ze szpinakiem. Teraz na specjalne zamówienie przygotowujemy je z grzybów suszonych w cieście drożdżowym. A naszą specjalnością są śledzie z grzybkami marynowanymi.
Pierogi z kapustą i grzybami (14,90 zł za kg), krokiety z kapusta i grzybami, schab pieczony w sosie żurawinowym (7,50 zł za 100 g), karp po żydowsku (9,90 zł za 200 g), filet z dorsza po grecku, galantyna z drobiu, kurczak w maladze i wiele innych dań proponuje kołobrzeska restauracja "Fregata".
W "Intermarche" w Białogardzie można kupić i zamówić zamówić prawdziwą szynkę i inne specjały prosto z wędzarni.
- Mamy własną wędzarnię i sami przygotowujemy do niej kiełbasy oraz inne wędliny - mówi Wojciech Tomasik z "Intermarche" w Białogardzie. - Sami prowadzimy rozbiór tusz, potem marynujemy, peklujemy i przyprawiamy mięsa, a następnie wędzimy. Nasze wędliny są bez konserwantów i innych niepotrzebnych dodatków. Na miejscu też wędzimy.
Kilogram takiej szynki kosztuje 21,99 zł, polędwicy wędzonej i polędwiczek - 26,99 zł, baleronu - 17,99 zł, a boczku wędzonego - 13,99 zł. Na ogół są one dostępne w sklepie, ale na święta można je też zamówić.
"Torgu" w Koszalinie na zamówienie robi mięsa przygotowane do upieczenia. Specjalnością są: pieczeń po reńsku, czyli karkówka z serem i szynką, rolada boczkowa z mięsem mielonym i papryką po 19,99 zł za kilogram oraz rolada schabowa ze śliwką. po 29,99 zł.
Takie wystarczy w domu włożyć do piekarnika i upiec. Warto tu kupić gotowe pierożki świąteczne z kapustą i grzybami z firmy "Jaś" po 2,49 zł za 540 g lub z mięsem - po 2,99 zł za 450 g.
Sklepy "Sano" w Koszalinie w "Emce", przy ul. Karłowicza, Śniadeckich i Franciszkańskiej przygotowują pieczone mięsa takie jak: karkówkę, schab ze śliwką oraz roladę z boczkiem.
W ciastkarni "Poznańska" w Koszalinie można zamówić wszelkie ciasta - makowiec (24 zł za kg), keksy i babki (20 zł za kg), torty (32 zł za kg), serniki, babeczki i inne ciasta, a także paszteciki, na przykład z kapustą i grzybami (20 zł za kg).
- My wszystko pieczemy na miejscu, więc u nas można składać zamówienia niemal do ostatniej chwili - zapewnia Renata Suszycka z Ciastkarni "Poznańska".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?