Ciągły pośpiech powoduje, że nasze posiłki stają się coraz rzadsze, a my przywiązujemy coraz mniejszą wagę do ich walorów odżywczych. Chętniej sięgamy po słodkie przekąski, jedzenie typu fast food i gotowe dania. Wszystkie te czynniki wpływają na pojawienie się dodatkowych kilogramów, a to może prowadzić do rozwinięcia się chorób układu pokarmowego i krwionośnego.
Złe nawyki
Eksperci Instytutu Flory są przekonani, że spożywanie zbyt pośpieszne posiłków o niskiej wartości odżywczej może okazać się bardzo groźne.
- Polacy coraz częściej ulegają złym nawykom żywieniowym - ocenia Jadwiga Przybyłowska, specjalista do spraw żywienia Instytutu Flory. - Wielu z nas posila się w barach szybkiej obsługi, gdzie przygotowanie posiłku zajmuje kilka minut, a przez to nie zawiera odpowiednich składników odżywczych. Tymczasem wprowadzenie małych zmian do naszego codziennego menu - spożywanie różnorodnych, niewielkich posiłków, bogatych w błonnik i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, może okazać się nie tylko korzystne dla naszego zdrowia, ale i przyjemne dla podniebienia.
Zjedz śniadanie
Dzień zaczynamy od śniadania. Posiłek należy wzbogacić o produkty bogate w węglowodany złożone, na przykład pełnoziarniste pieczywo czy płatki owsiane. Chuda wędlina lub twaróg dostarczą organizmowi niezbędnej ilości białka. Warto również pamiętać o porcji warzyw, które stanowią źródło błonnika. Kolejnym posiłkiem powinno być niewielkie drugie śniadanie. Nawet podczas intensywnego dnia pracy można znaleźć przerwę na przyrządzenie jogurtu z sezonowymi lub suszonymi owocami.
Ciepły posiłek
Każdego dnia należy spożywać przynajmniej jeden ciepły posiłek - dzięki temu unikniemy problemów z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego. Jeżeli napięty harmonogram nie pozwala na przerwę na obiad, warto przygotować poprzedniego dnia porcję, na przykład drobiu z warzywami, którą można odgrzać w ciągu dnia.
Lekka kolacja
Dzięki regularnemu spożywaniu posiłków, dużo łatwiej będzie ograniczyć wielkość porcji naszej kolacji. Wbrew powszechnym opiniom, mówiącym o tym, że nie należy jeść po godz. 18., kolacja stanowi ważny punkt w naszym codziennym harmonogramie posiłków. Wystarczy ostatni posiłek spożyć nie później niż na 3 godziny przed snem, aby zapobiec wilczemu apetytowi zaraz po przebudzeniu.
Lekki posiłek, na przykład sałatka, zapewni spokojny sen i dobre samopoczucie następnego poranka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?