Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapraszają na szóste Kaziuki nad Słupią

Zbigniew Marecki
W piątek, sobotę i niedzielę w Słupsku odbędą się VI Kaziuki nad Słupią. Tym razem ich nowym elementem będą Dni Grodna, z udziałem mera tego miasta.

Słupskie Kaziuki, nawiązujące do starej tradycji wileńskiej, to jedna ze sztandarowych imprez Towarzystwa Przyjaciól Wilna i Grodna, które w tym roku obchodzi 30-lecie swojej działalności. W związku z tym tegoroczne Kaziuki mają bardzo bogaty program. Związane z nimi imprezy rozpoczną się już w piątek.

Tego dnia o godz. 16 w miejskiej bibliotece przy ul. Grodzkiej w Słupsku zaplanowano spotkanie z wileńskim pisarzem i i dziennikarzem Tadeuszem Tomaszewskim, który będzie promował swój zbiór wywiadów z osobami związanymi z Wilnem. Natomiast o godz. 18.15 w budynku słupskiej filharmonii rozpocznie się wernisaż wystawy fotograficznej „Serce Ziemi Grodzieńskiej”, którą słupskiej publiczności zaprezentuje Aleksander Łosminski, znany fotografik z Grodna.

Z kolei o godz. 19 także w filharmonii rozpocznie się Koncert Galowy Narodowego Zespołu Pieśni Garadnica z Grodna. Z kolei w sobotę o godz. 11 przewidziano w Lasku Północnym otwarcie Jarmarku Wileńskiego. W południe wystąpi tam Zespół Garadnica, a o godz. 13.15 rozpocznie się Festiwal Pieśni Patriotycznych i Wojskowych.

KAZIUKI NAD SŁUPIĄ w Lasku Północnym

O godz. 17 przewidziano ogłoszenie wyników festiwalu i występ laureata, a o godz. 17.30 rozpocznie się zabawa taneczna „Baw się razem z nami”. Trzeci dzień Kaziuków zacznie się w niedzielę o godz. 11 w Lasku Północnym od Jarmarku Wileńskiego. W południe zaplanowano początek Festiwalu Krasnoludków Słupskich Przedszkoli. O godz. 13.30 zaplanowano ogłoszenie wyników i wręczenie nagród. Natomiast o godz. 14 rozpocznie się pożegnalny Koncert Zespołu Pieśni Garadnica. Organizatorzy przewidzieli - poza piątkowym koncertem - wstęp wolny.

Podczas Jarmarku Wileńskiego można będzie kupić czarny chleb, słoninę soloną, wileńskie wędliny, kwas chlebowy i miód. Na smakoszy czekać będą także przysmaki kuchni wileńskiej: cepeliny, babka ziemniaczana, pierogi, żurek czy kołduny. - Będziemy także gościć dzieci z Domu Dziecka w Wilnie, które do nas przyjadą w czwartek - zapowiada Marian Boratyński, prezes TPWiG.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza