W skrócie:
Pyszne kotlety z kaszy jęczmiennej zazwyczaj podaję z sosem pieczarkowym. Chociaż możesz też polać je sosem pomidorowym, pieczeniowym lub klasycznym koperkowym. Zachęcam cię, aby podawać je z pieczonymi warzywami, mizerią lub surówką z kapusty pekińskiej. Proponuję ci zrobienie smakowitych kotletów z kaszy jęczmiennej, które świetnie smakują po odgrzaniu. Jeśli chcesz, możesz je także upiec w piekarniku, zamiast smażyć w dużej ilości tłuszczu na patelni.
Kotlety z kaszy jęczmiennej – prosty przepis dla całej rodziny
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej,
2 jajka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 marchewka,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka bułki tartej,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
olej rzepakowy do smażenia.
Jak zrobić kotlety z kaszy jęczmiennej?
Sposób przygotowania:
Na początku kaszę jęczmienną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj trwa to 15-20 minut w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Uważnie ją obserwuj, aby jej nie przypalić lub rozgotować.
Ugotowaną kaszę odsącz z nadmiaru wody i zostaw do ostygnięcia.
W czasie, gdy kasza się gotuje, obierz cebulę i czosnek z łupin. Następnie oskrob marchewkę.
Cebulę drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę wraz z marchewką, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj czosnek i jeszcze przez chwilę smaż warzywa, aby smaki się przeniknęły.
Do ostudzonej kaszy dodaj podsmażone warzywa, jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz bułkę tartą.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz zwartą masę. W razie potrzeby dodaj kolejną łyżkę bułki tartej.
Z przygotowanej masy uformuj kotlety z kaszy jęczmiennej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety przez 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Gotowe kotlety z kaszy jęczmiennej możesz zjeść od razu lub odgrzać je na kolacje.
Sposób podania kotletów z kaszy jęczmiennej
Kotlety z kaszy jęczmiennej możesz zjeść z różnymi dodatkami. Szczególnie polecam polać je lekkim sosem jogurtowym z miętą, serwować do hummusu lub potraktować jak falafele i zawinąć w pitę. Takie kotlety jęczmienne znakomicie sprawdzają się także zamknięte w tortilli z sałatką ze świeżych warzyw np.: sałaty rzymskiej, czerwonej cebuli, pomidorów i czosnku. Możesz także dorzucić do niej czarne oliwki, które dodadzą głębokiego smaku.
Niech ten przepis zainspiruje cię do częstszego umieszczania kaszy jęczmiennej w twoim domowym jadłospisie. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?